Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Laura Minderhoud – Vieze meisjes, gezonde vrouwen

Als ouders horen over het vergroenen van de buitenruimte kunnen zij uiteenlopende vragen en reeële bedenkingen hebben over zaken als risico's en hygiëne. Ouders van meisjes hoeven echter niet meer bang te zijn dat hun dochters vies worden. Volgens onderzoekster Sharyn Clough is er alle reden om vies worden extra toe te juichen. Juist voor meisjes.
Blog Laura Minderhoud - Vieze meisjes

Door mijn werk kom ik op allerlei soorten kinderopvanglocaties. Op basis van de gestelde vragen en de aanwezige elementen, binnen en buiten, stellen we een gezamenlijk stappenplan samen op weg naar een groene pedagogiek in woord en het dagelijks handelen. Dit is niet alleen van belang voor de pedagogisch medewerkers maar zeker ook voor de ouders van de kinderen.

Hygiënehypothese

Volwassen vrouwen hebben vaker last van allergieën, astma, reuma en andere aandoeningen dan mannen. Een overactief immuunsysteem speelt hierbij een rol. De standaardverklaring hiervoor is: vrouwen zijn gevoeliger voor stress en hun hormoonhuishouding speelt hun parten. De diverse bijbehorende klachten worden omschreven als: somber, verward, huilerig, lusteloos, moe, spier- buik- en rugpijnen.


‘Laat meisjes maar lekker kliederen, net als jongens’

De Amerikaanse sociaal psychologe en filosofe Sharyn Clough* voegt een nieuwe verklaring voor bovengenoemde klachten toe: de ‘hygiënehypothese’. Deze hypothese stelt dat het afweersysteem van kinderen die te ‘schoon’ opgroeien, niet leert onschuldige bacteriën  van gevaarlijke te onderscheiden. Daardoor reageert het immuunsysteem op beide soorten indringers met ontstekingen en ongemakken.

Vrouwen krijgen vaker zo’n op hol geslagen afweersysteem, betoogt Clough, doordat ze als kind minder dan jongens mochten buitenspelen, eerder te horen kregen dat ze niet zo vies moesten doen en meer in kleren werden gestoken waarin je als baby niet lekker over de vloer kunt kruipen. Hierdoor kwamen ze met een minder grote variatie aan bacteriën in aanraking dan jongens, waardoor hun lichamen minder gevarieerde antistoffen konden aanmaken op jonge leeftijd.

Depressie te lijf

De hygiënehypothese zou, volgens Sharyn Clough, zelfs kunnen verklaren waarom vrouwen vaker depressief zijn. Er worden immers steeds meer aanwijzingen gevonden voor een verband tussen chronische ontstekingsreacties en een sombere stemming. Voor ouders en pedagogisch medewerkers die deze klachten herkennen, is er een goede remedie. Ga regelmatig lekker actief naar buiten. Voldoende daglicht en bewegen ondersteunen de stemming en het lichaam en de geest positief. Er zijn vast wel kinderen die graag meegaan! Laat meisjes maar lekker kliederen, net als jongens.

Voor de jeugd maken we geen onderscheid meer tussen jongens en meisjes bij het buitenspelen of het vies worden. Laat meisjes dus ook maar lekker kliederen en vies worden. Daarnaast leren we alle kinderen natuurlijk wel om hun handen te wassen na het buiten spelen. Dit hoort bij gezond opgroeien en voorkomt ongewenste ongemakken. Dat alles bij elkaar maakt kinderen niet alleen gelukkiger, maar ook gelukkiger en gezonder als ze volwassenen zijn!


*Bron: Gender and the hygiene hypothesis, Socail Science & Medicine, February 2011

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.