Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Volledige luierrecycling voor SKSG

700.000 luiers per jaar recyclen. Daar wil Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) eind 2017/begin 2018 mee starten in hun kinderdagverblijven. Het is de eerste grote stap van de Groningse opvangorganisatie naar volledige recycling van al het afval.
1Luierrecycling-Fotolia.jpg
SKSG wil samen met Stopmijnafval dit jaar nog naar een circulaire economie voor al hun locaties. - Foto: Fotolia

Eind dit jaar worden de eerste luierrecyclingmachines in gebruik genomen in de Groningse kinderdagverblijven van SKSG. ‘Dat zijn zo’n 45 locaties’, vertelt Marloes Abbink van SKSG. De organisatie heeft een overeenkomst afgesloten met 'Stopmijnafval'. 

Luierrecycling

‘Met hen kijken we naar bedrijven die de recycling van de luiers het beste aanpakken. Op dit moment is dat een luierrecyclingsbedrijf in Nijmegen, waar de luiers met hoge druk en onder verhitting worden gereinigd.’ De luiers krijgen vervolgens een tweede leven als plastic pallets, die voor verschillende doeleinden gebruikt gaan worden. Door het recyclen van luiers kan een gemiddeld kinderdagverblijf ongeveer 35% van het restafval reduceren.

Circulaire economie

SKSG wil samen met Stopmijnafval dit jaar nog naar een circulaire economie voor al hun locaties ‘waarin afval niet meer bestaat’. Abbink: ‘Vanaf 1 juli 2017 willen wij ons afval volledig gaan scheiden. Er komen verschillende bakken voor glas, papier, plastic, gft en restafval. Dat realiseren we in ieder geval op 75 locaties.’ De SKSG deelt 30 à 35 locaties met scholen, maar zit ook daarmee om de tafel zodat de plannen uiteindelijk op alle locaties doorgevoerd kunnen worden.

Bewust maken

De kinderopvangorganisatie hoopt ook anderen enthousiast te maken met de luierrecycling en de afvalscheiding. ‘Daarnaast willen we kinderen bewuster maken. Wat kun je doen met afval? Met gekleurde voetjes op de grond bij de bakken laten we kinderen zien waar ze het papier in mogen doen, of groenafval.’

KOM Kinderopvang startte dit jaar, ook in samenwerking met Stopmijnafval, op twee locaties met luierrecycling. Als het een succes wordt, dan stappen alle locaties van KOM over. Lees meer

Frida Noordzij

2 reacties

 • Marianne Luiten

  Goed zo SKSG!!! Het kan dus wel!
  ik stuur deze info door aan onze OR, de VGWM commissie, hopelijk blijft het dan niet alleen bij inspiratie maar wordt het ook bij onze Haagse kinderopvang organisatie de praktijk van alledag.

 • J. Mensinga

  Wat ontzettend fijn om te lezen dat er nog een kinderopvangorganisatie bewust bezig is met recycling.

  Kinderdagverblijf Kideo te Groningen, Assen en Drachten is zich al ruime tijd bewust van het belang van afval recyclen en heeft speciale bakken voor; Plastic, Papier, Glas, GFT, Luiers en Restafval.

  Samen maken we de wereld een stukje mooier.

Of registreer je om te kunnen reageren.