Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Aftrap Week van het Jonge Kind

De Week van het Jonge Kind, dat dit jaar plaatsvindt van 10-15 april, is officieel begonnen met het openingscongres afgelopen vrijdag in Amsterdam. Kinderopvanglocaties worden opgeroepen om juist deze week aan hun omgeving te laten zien wat zij precies (kunnen) betekenen voor het jonge kind.
1WeekvhJongekind.jpg
Diversiteit staat tijdens deze themaweek in een zo breed mogelijke zin centraal: jongens-meisjes, rijk-arm, vluchtelingenkinderen, mannen in de kinderopvang enzovoort. - Foto: AdobeStock

De themaweek wordt internationaal gevierd en het is alweer de vijfde keer dat Nederland meedoet. Internationaal geldt er voor elke dag een eigen thema zoals Music Monday, Healthy Tuesday en Work together Wednesday, maar de Nederlandse organisatie heeft ook een eigen thema bedacht voor de hele week: Ieder kind is welkom! Diversiteit en inclusie.

Openingscongres

Tijdens het openingscongres in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam namen verschillende prominenten en deskundigen van binnen en buiten de branche het woord. Zo sprak Maaike van Tuyll van Serooskerken, de directeur Kinderopvang van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, prof. Michel Vandenbroeck, hoofddocent gezinspedagogiek bij de Vakgroep sociaal werk en sociale pedagogiek Universiteit Gent en dr. Elly Singer pedagoog en ontwikkelingspsycholoog. Er was ook ruimte voor de gemeente Amsterdam: Simone Kukenheim wethouder Onderwijs, Jeugd en Diversiteit en Heidy Knol directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang. Mirjan Alsema(GGD Amsterdam) was de dagvoorzitter.

Activiteiten

Deze week vinden er allerlei activiteiten in het kader van de Week van het Jonge Kind plaats. Uit het activiteitenoverzicht op de website blijkt de week vooral in de Randstad te leven. Vooral in de regio Amsterdam zijn activiteiten, zoals bij Kinderopvang De Kleine Wereld, Kinderopvangorganisatie Impuls maar ook bijvoorbeeld bij kinderopvang Eigen en Wijzer in Loosdrecht.

Diversiteit

Diversiteit staat tijdens deze themaweek in een zo breed mogelijke zin centraal: jongens-meisjes, rijk-arm, vluchtelingenkinderen, mannen in de kinderopvang, cultuur, etniciteit, fysieke beperkingen of mogelijkheden, hoogbegaafdheid, kinderen die opvallen enzovoort. Belangrijk is dat jonge kindvoorzieningen het ‘uniek zijn’ van ieder kind als uitgangspunt neemt voor het beleid, onderzoek en de praktijk.

Hoe zag de Week van het Jonge Kind er in 2016 uit? Lees hier een kort verslag van de editie van vorig jaar.

Lees meer op de website van de Week van het Jonge Kind

Marianne Velsink

Of registreer je om te kunnen reageren.