Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KOM Kinderopvang experimenteert met luierrecycling

Luiers recyclen wil in Nederland maar niet grootschalig of van bovenaf lukken. Daarom start Stopmijnafval met luierrecycling van onderaf. KOM Kinderopvang gaat op twee locaties beginnen met luierrecycling. Als het een succes is, dan stappen alle locaties van KOM over.
1Luierrecycling.jpg

Luierafval heeft een belangrijk aandeel in de afvalstapel in Nederland. Per jaar worden er 1.000.000.000 (1 miljard) luiers verbrand. In huishoudens, maar ook in de kinderopvang, worden luiers vaak wel apart verzameld, maar belanden ze uiteindelijk toch in de container met al het overige afval. Dat is niet goed voor het milieu. Voor een kinderdagverblijf betekent het scheiden van luierafval een reductie van 20-50 procent van het restafval. Dat scheelt ontzettend veel in de CO2-uitstoot.

Recycling in Nederland

De Canadese multinational Knowaste deed rond de eeuwwisseling al een poging voor recycling van luiers in Nederland, maar dat stopte in 2007 plotseling. De overheid onderneemt wel wat acties om het recyclen van luiers op de agenda te zetten. Zo organiseerden het ministerie van Infrastructuur & Milieu, in samenwerking met Rijkswaterstaat, het Ketenproject Luiers.

Stichting Luierrecycling deed afgelopen najaar nog de uitspraak dat luierrecycling in Nederland niet lang meer op zich laat wachten. Als mogelijke oplossing zien zij voor zich dat kinderdagverblijven verzamelpunten worden van luierafval. Lees meer

Luiercontainers

KOM Kinderopvang gaat bij wijze van pilot kijken of het recyclen van luiers iets oplevert. Op kinderdagverblijf Nijntje in Vaassen en kinderdagverblijf/peuterspeelzaal Villa KOM in Wapenveld staan luiercontainers. Deze worden geleverd door Stopmijnafval. Voor € 12,50 krijgen deze locaties speciale luiercontainers, stickers voor op de container, raamstickers en het digitale logo om bijvoorbeeld zo aan ouders te laten zien dat luiers worden gerecycled en een halfjaarlijkse update over de status van de recycling op de locatie.

Meer initiatieven

Maar er zijn ook andere initiatiefnemers voor luierrecycling. Zo werkt Kinderopvang NulVier in Den Bosch samen met Van Gansewinkel. Wekelijks worden bij hen de luiers opgehaald en zij maken het afval geschikt voor hergebruik. Kinderopvang Kikker Rik uit Hilversum werkt hiervoor samen met Stichting Luierrecycling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.