Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Indicatoren risicoprofiel bekend gemaakt

Risicoprofielen van de GGD geven geen actueel beeld over de kwaliteit van een kindercentrum maar zijn een inschatting van de benodigde inzet voor de komende jaren. Dit benadrukt minister Asscher nog eens in zijn reactie op de motie van Linda Voortman (Groen Links). Zij vroeg de regering om een overzicht van indicatoren uit het landelijk model risicoprofiel.
Asscher.jpg
Het model risicoprofiel bestaat uit zeven indicatoren

Naar aanleiding van de motie van Linda Voortman heeft Asscher de GGD gevraagd om overzicht van indicatoren voor het risicoprofiel plus onderbouwing ervan. In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de analyse van GGD GHOR Nederland laat zien dat de indicatoren uit het risicomodel betrekking hebben op in de praktijk geconstateerde feiten en/of informatie. De toezichthouder gebruikt het risicomodel om deze informatie te vertalen naar een inschatting van de benodigde inzet voor de komende jaar door middel van een risicoprofiel. Hoewel het risicomodel gebaseerd is op in de praktijk geconstateerd feiten geeft het risicoprofiel geen actueel beeld of oordeel van de kwaliteit ter plekke. Dit laatste kunnen ouders vinden in het (openbare) inspectierapport. Dit is de boodschap die Asscher wil overbrengen in de discussies met de Tweede Kamer over dit onderwerp en om deze reden is hij tegen het verplicht openbaar maken van risicoprofielen. Overigens zijn er verschillende gemeenten die er zelf voor kiezen om de risicoprofielen wel openbaar te maken, zoals de gemeente Amsterdam.

Indicatoren

Uit de analyse van de GGD GHOR blijkt dat het  model risicoprofiel uit zeven indicatoren bestaat. Deze zijn ondergebracht in vier categorieën: inspectie-historie, externe informatie, interne factoren en nalevingsbereidheid. De toezichthouder maakt na de inspectie een risicoprofiel en kent dan aan elk van de indicatoren een kleur toe (geel, groen, oranje of rood). Hij overweegt daarbij (per indicator) of en in welke mate hij zich zorgen maakt over de actuele situatie en in de toekomst.

Mate van zorg

Groen betekent geen zorgen over de huidige of toekomstige situatie; geel betekent geen/lichte zorg over de huidige situatie en lichte zorg over de toekomst, oranje betekent lichte zorg of zorg over de huidige situatie en zorg over de nabije toekomst. Rood bekent (serieuze) zorg over de huidige situatie en serieuze zorg over de toekomst. Uitleg over het risicoprofiel is te vinden in de Factsheet risicoprofiel toezicht kinderopvang.

Versies

Er zijn drie verschillende versies van het risicoprofiel, namelijk voor kindercentra (kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang), peuterspeelzalen en gastouderopvang. Kijk voor de verschillende versies van het model risicoprofiel op de website van GGD GHOR. 

Lees hier de brief van minister Asscher aan de Tweede Kamer over het risicoprofiel en de analyse van GGD GHOR.

Eind november vorig jaar verscheen er een artikel in de Volkskrant waarbij op basis van de risicoprofielen werd geconcludeerd dat de kwaliteit van de kinderopvang op veel  locaties onvoldoende was. Het artikel zorgde voor veel ophef in de media en Ed Buitenhek kwalificeerde het artikel in de Volkrant als een ‘kul-verhaal’. Lees meer >>

2 REACTIES

  1. Overigens: een zeer ruime meerderheid van de 25 landelijke GGDregio's heeft de risicoprofielen inmiddels openbaar gemaakt (maar vooralsnog voor een leek moeilijk te vinden). En de gemeente Amsterdam waar de minister naar verwijst, dat was de eerste speler (nb onder wethouder Asscher) die tot actieve openbaarmaking overging.

  2. Lees alle reacties
  3. Interessante draai! Tijdens het laatste kameroverleg stelde minister Asscher nog stellig dat het risicoprofiel juist NIET op feitelijke constateringen is gestoeld maar enkel en alleen een inschatting was – en daarom niet als indicator gebruikt kan worden. Deze uitleg van vandaag is qua argumentatie een 180 graden draai. Voor de liefhebbers, lees het verslag van het laatste AO Kinderopvang terug en concludeer zelf. To be continued…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.