Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

RTL: oppassen op kleinkind veroorzaakt ruzie

Opa’s en oma’s in Nederland passen tegenwoordig veel op hun kleinkinderen. Dat is vaak fijn voor alle partijen, maar volgens RTL Nieuws veroorzaken verschillende ideeën over de opvoeding nogal eens ruzie.
ruzie-opa-en-oma
Grootouders geven hun kleinkind te snel zijn of haar zin, vinden ouders. - Foto: Fotolia

Grootouders zijn meestal minder streng dan vader en moeder. Ze geven hun kleinkind snel zijn of haar zin. Ook geven ze te veel ‘zoete zooi’, vinden de ouders. Als ze hun kind na een dagje opa en/of oma weer terugzien, krijgen ze het maar moeilijk weer in het gareel. ‘Dan zitten we thuis met een driftkikker die het moeilijk vindt om weer te schakelen. We hebben het meerdere keren besproken, maar het blijft een dingetje’, aldus een geïnterviewde.

Corrigerende tik

Maar te strenge grootouders leveren soms ook problemen op. Vroeger waren fysieke straffen gebruikelijker dan nu en het komt wel eens voor dat opa’s en oma’s daar geen kwaad in zien. Ze weten niet dat de corrigeren de tik tegenwoordig zelfs verboden is in Nederland.

Handleiding

Volgens Jo Hermanns, emeritus hoogleraar Opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam, kunnen ouders hun kind het beste bij opa en oma afleveren met een complete handleiding. ‘Maak van tevoren duidelijke afspraken’, zegt hij. Schrijf dus op wat de kinderen wel en niet mogen eten, hoe laat ze naar bed moeten en wat je doet als ze niet luisteren.

Verantwoordelijke taak

Grootouders vervangen een professionele vorm van zorg, zegt Hermanns, namelijk de kinderopvang. Dus moeten ze het als een verantwoordelijke taak zien en het serieus aanpakken. Daarnaast moeten ze zich beseffen wie de baas is. ‘Grootouders moeten zich realiseren dat ouders altijd het laatste woord hebben. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de opvoeding. Denk als opa of oma nooit dat je het beter weet, ook al ben je overtuigd van je eigen gelijk.’

Kinderopvang-blogger Simon Hay schreef een blog over oppassende opa’s en oma’s. Hij vindt het waardevolle opvang, maar wijst ook op de nadelen. Zoals dat het voor ouders moeilijker is om opa en/of oma negatieve feedback te geven, dan pm’ers in de professionele kinderopvang. Lees meer  

Marijn Klok

Of registreer je om te kunnen reageren.