Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

8 tips voor ouderbetrokkenheid bij gezond eten

Veel kinderopvangorganisaties zijn bezig met gezonde voeding, en willen kinderen een gezond eetpatroon aanleren. Maar dat lukt niet zonder de ouders, aangezien zij een grote invloed hebben op het eetgedrag van hun kinderen. Hoe zorg je dat ouders warm lopen voor gezonde voeding?
ouderbetrokkenheid-voeding
Geef zelf het goede voorbeeld door ouders snoeptomaatjes aan te bieden in plaats van koekjes. - Foto: iStock

Als ouders geïnteresseerd zijn in gezonde voeding, en hierin thuis strikte regels hanteren, dan eten hun kinderen minder snacks en andere ongezonde tussendoortjes. Dat bleek afgelopen week uit promotieonderzoek van Dorus Gevers aan het Maastricht UMC+. Deze ouders communiceren relatief veel met hun kinderen over voeding, en halen daarnaast weinig tot geen snacks in huis, zodat hun kinderen niet in de verleiding komen.

Toolkit ouderbetrokkenheid

Ouders hebben dus veel invloed op het eetgedrag van hun kinderen. Wil je een kind gezond leren eten? Dan zul je ook de ouders mee moeten krijgen. Daarom heeft het RIVM de Toolkit ‘Ouderbetrokkenheid en Gezond Gewicht’ ontwikkeld. Daarin zijn onder andere de volgende acht tips te vinden:

  1. Organiseer doe-activiteiten voor ouders en kinderen. Bijvoorbeeld een ouderworkshop over lekker en gezond trakteren, of een gezonde kooksessie met ouders en kinderen samen. Samen iets gezelligs en praktisch doen spreekt vaak meer aan dan een voorlichting.
  2. Laat ouders zien wat hun kinderen doen op de opvang. Organiseer bijvoorbeeld een proefsessie, waarbij ouders proeven wat hun kind voor gezonds gemaakt heeft. Ouders zijn trots op hun kind en vinden het vaak leuk om te zien wat het leert en doet op de opvang. Zo kun je ze op een laagdrempelige manier bereiken.
  3. Nodig ouders uit op een manier die bij hen past. Bij ‘migrantenouders’ werkt mond-tot-mond reclame bijvoorbeeld beter dan het uitdelen van een brief. Maar je kunt de kinderen ook gepersonaliseerde uitnodigingen laten maken, of posters. Of laat ouders elkaar uitnodigen.
  4. Gebruik een aansprekende insteek. Als je ouders iets wil vertellen over gezonde voeding, kun je dat het best doen aan de hand van iets wat zij interessant of belangrijk vinden. Leg bijvoorbeeld uit hoeveel invloed voeding heeft op de (leer)prestaties van hun kind, of vertel hoe ze moeilijke eters weer goed en gezond aan het eten kunnen krijgen.
  5. Geef voorlichting tijdens koffieochtenden. Is er op jouw locatie elke week een informele koffieochtend voor de ouders? Maak daar gebruik van! Vraag ouders wat zij en hun kinderen thuis eten en praat met ze over gezond eten.
  6. Geef het goede voorbeeld. Ontvang ouders bij een bijeenkomst met iets gezonds, zoals een schaal druiven of snoeptomaatjes (in plaats van koekjes). Vraag ook ouders die al goed bezig zijn met voeding om als ‘voorbeeldouder’ te helpen bij het bewust maken van de andere ouders. Laat ze bijvoorbeeld een stukje schrijven in de nieuwsbrief of een voedingsactiviteit organiseren. Ouders nemen namelijk sneller iets aan van andere ouders, dan van een professional.
  7. Geef eens een complimentje. Veel ouders zijn onzeker over de opvoeding van hun kind, en vinden het fijn om een complimentje te krijgen. Spreek het daarom uit als ze goed bezig zijn met gezonde voeding.
  8. Kijk of je ouders ook buiten school kunt bereiken. Misschien kun je aanhaken bij bestaande (voedings)initiatieven in de wijk. Bijvoorbeeld in het buurthuis of de moskee.

Ook met een gezond voedingsbeleid geef je als kinderopvangorganisatie een duidelijk signaal af richting ouders. Ouders worden op deze manier verplicht om hieraan mee te doen. Lees hier hoe je zo’n voedingsbeleid kunt opstellen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.