Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

GGD: geen kinderopvang meer bij veehouderij

De GGD Brabant Zuidoost roept op geen kinderdagverblijven meer te vestigen in de buurt van veehouderijen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat veehouderijen een negatief effect hebben op de gezondheid van kinderen en andere omwonenden.
GGD-veehouderij
Mensen die dicht in de buurt wonen van intensieve veehouderij hebben vaker last van hoesten, piepende adem en andere luchtwegklachten. - Foto: Fotolia

Mensen die dicht in de buurt wonen van een intensieve veehouderij hebben volgens het onderzoek vaker last van hoesten, piepende adem en andere luchtwegklachten. Hun longfunctie neemt met 2 tot 5 procent af.

Maatregelen

Daarom vindt de GGD dat nieuwe huizen, scholen of kinderdagverblijven niet meer gebouwd moeten worden in de buurt van veehouderijen. Volgens districtsmanager Pim Lamers moeten er meteen maatregelen worden genomen, en ook onderzoeksleider Kitty Maassen van het RIVM vindt dat de onderzoeksresultaten voldoende aanleiding geven tot actie. Maar wélke maatregelen precies genomen moeten worden laat de GGD over aan de politiek.

Meer weten over het stimuleren van een goede gezondheid van kinderen in de kinderopvang? Kijk dan op onze dossierpagina Gezonde Kinderopvang. Lees meer

Marijn Klok

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Corine van de Braak

    Is een kinderdagverblijf midden in de stad dan zo veel beter? Denk het niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.