Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Taskforce moet samenwerking verbeteren

Het kabinet gaat na de zomer een taskforce inrichten die de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang makkelijker moet maken. Dat meldt minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer. In februari 2017 worden de uitkomsten verwacht.
Taskforce
Volledige integratie van onderwijs en kinderopvang in één organisatie is volgens het kabinet niet nodig, en (juridisch) vrijwel niet mogelijk. - Foto: Fotolia

De taskforce wordt gevraagd om te onderzoeken hoe de knelpunten in de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang opgelost kunnen worden. Ook moeten de leden de betrokken partijen oproepen zelf stappen te zetten. De sociale partners kunnen bijvoorbeeld de cao’s kinderopvang en primair onderwijs beter op elkaar laten aansluiten.

Integrale voorzieningen

De taskforce komt onder andere voort uit een motie van PvdA-kamerlid Yücel, die het kabinet vroeg met concrete voorstellen te komen om het mogelijk te maken dat kinderopvang en onderwijs worden aangeboden vanuit één organisatie (zoals een integraal kindcentrum). Ze vroeg ook om mogelijkheden om deze integrale voorzieningen wettelijk te verankeren.

Inhoudelijke samenwerking

Maar volledige integratie van onderwijs en kinderopvang in één organisatie is volgens het kabinet niet nodig, en (juridisch) vrijwel niet mogelijk. Het kabinet zet daarom in op inhoudelijke samenwerking tussen de verschillende organisaties. Die organisaties moeten samen zien te komen tot één pedagogische visie en doorlopende ontwikkellijn, één team en één locatie. Volgens het kabinet is hierin binnen de huidige wet- en regelgeving al veel mogelijk, maar het is aan de taskforce om met voorstellen te komen hoe het nog beter kan.

Lees hier de volledige kamerbrief.

Samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs is niet altijd gunstig voor kinderopvangorganisaties. Het kost kleine opvangorganisaties nogal eens klanten. Lees meer

Marijn Klok

Of registreer je om te kunnen reageren.