Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Baby’s laten huilen slecht voor ontwikkeling

De conceptrichtlijn ‘Slaap en slaapgedrag bij kinderen’ van TNO levert veel boze reacties op. Eind februari nam het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) afstand van de richtlijn. Ook De Correspondent besteedt er aandacht aan.
Richtlijn huilen.jpg
Alleen huilengeeft een kind veel stress en het kan een negatieve invloed hebben op de hechting van het kind. - Foto: Fotolia

Kinderen lange tijd alleen laten huilen kan schadelijk zijn voor hun ontwikkeling, zegt journalist Marilse Eerkens op De Correspondent. En niet alleen ouders, maar ook kinderdagverblijven maken zich hier volgens haar schuldig aan.

Alleen laten huilen

Eerkens schrijft dit naar aanleiding van de pas verschenen conceptrichtlijn ‘Slaap en slaapgedrag bij kinderen’ van kennisorganisatie TNO. In deze richtlijn wordt onder andere geadviseerd om baby’s die niet doorslapen, langere tijd alleen te laten huilen. Eerkens vindt dat de richtlijn hiermee voorbij gaat aan allerlei wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat dit schadelijk is.

Stress

Ook het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) is het niet eens met dit advies. Eind februari brachten zij een nieuwsbericht uit waarin ze officieel afstand nemen van de TNO-richtlijn. Volgens de jongekindspecialisten van het instituut geeft alleen huilen een kind veel stress, wat een negatieve invloed kan hebben op hun ontwikkeling. Ook kan het een negatieve invloed hebben op de hechting van het kind.

Huilbeleid

Eerkens constateert in haar artikel dat ook kinderdagverblijven kinderen soms langdurig laten huilen. Ze kreeg een filmpje in handen van een baby die in een buitenslaapplaats van een dagverblijf bijna een half uur ononderbroken ligt te huilen. Maar één keer komt er een pedagogisch medewerker langs om te kijken of het kind er nog goed bij ligt. Volgens de keten waar het betreffende kinderdagverblijf onder valt past dit binnen het ‘huilbeleid’ van de organisatie.

Baby’s hebben in hun eerste jaar vooral behoefte aan de nabijheid van ouders, zegt Carolina de Weerth, hoogleraar psychobiologie. Zij pleit voor een jaar lang verlof. Op de kinderopvang ervaart een baby te veel stress. lees meer

Lees voor meer informatie het artikel van Marilse Eerkens.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Baby's hebben een rustige omgeving nodig. Als dit op een kinderdagverblijf is dan met sensitieve leidsters die inspelen op de behoeften van elk kind. Daarnaast hebben baby's bewegingsvrijheid nodig.
    Daarom pleit ik voor:
    – Horizontale groepen in de kinderopvang of in ieder geval een aparte babygroep. Op deze aparte babygroep leidsters die zich verder verdiept hebben om zo sensitief mogelijk met baby's om te gaan en kennis van de totale ontwikkeling. Met een ruimte die daar op aansluit.
    De visie van Pikler kan hierbij prachtig ondersteunend werken.
    – Een extra stagiaire of vrijwilliger op de groep voor een paar extra handen en ogen.
    – Max. 8 baby's met twee leidsters en niet 9 als er één kind 1 jaar of ouder is.
    – Max. 4 baby's met een leidster alleen; alleen als er extra assistentie in de groep is, anders max. 3 baby's helemaal alleen als er niemand bij geroepen kan worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.