Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Liever geen dagelijkse rijstwafel’

Geef kinderen liever niet dagelijks een rijstwafel, zegt het Voedingscentrum. In rijstproducten kunnen namelijk kleine hoeveelheden arseen voorkomen.
Geen dagelijkse rijstwafel_Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Rijstwafels en zilvervliesrijst passen in een gezond eetpatroon, zegt het Voedingscentrum maar adviseert kinderen niet iedere dag een rijstwafel te geven. In rijstproducten kan arseen (arsenicum) zitten dat schadelijke gevolgen kan hebben.

Arseen
Arseen is een metaal dat via de bodem en grondwater terecht kan komen in de rijst die verbouwd wordt. Wanneer je langdurig te veel arseen binnenkrijgt, kunnen zenuwen en bloedvaten beschadigen en loop je een verhoogd risico op kanker, aldus het Voedingscentrum. Het advies geldt vooral voor baby’s en peuters, maar ook voor oudere kinderen en volwassenen.

Kinderen die van hun ouders hun bord leeg moeten eten, hebben op latere leeftijd meer kans op een hoger BMI dan kinderen die dat niet hoeven. Lees hier meer >>

Onderzoek
In Nederland gelden strenge Europese regels voor arseen in rijst en rijstproducten. In 2014 heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid onderzocht hoeveel arseen consumenten binnenkrijgen. Omdat kinderen kleiner zijn, kunnen zij relatief veel arseen binnenkrijgen wanneer zij heel vaak rijstproducten eten. Vanaf 2016 zijn er maximale limieten voor de hoeveelheid arseen in rijstproducten vastgesteld. Die limieten zijn strenger als het gaat om rijst waarvan producten voor kinderen gemaakt worden.

Niet dagelijks
Ondanks de strenge wetgeving adviseert het Voedingscentrum kinderen uit voorzorg niet dagelijks rijst of rijstwafels te geven. Je kan voor tussendoortjes variëren met fruit, groente of een cracker.

voeding kinderopvangHet Voedingscentrum richt sinds vorig jaar haar pijlen op de kinderopvang, want de invloed die de kinderopvang heeft op het eetgedrag van kinderen, kan substantieel zijn. Toch is er ook in de kinderopvang nog vaak sprake van misverstanden op het gebied van voeding. Wat is wel gezond en wat juist niet?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.