Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Consequenties buikligging eigen risico ouders’

Vlaamse kinderdagverblijven maken steeds vaker gebruik van een formulier waarin ouders toestemmen met een buikligging van hun baby. Daarmee hopen ze eventuele consequenties en verantwoordelijkheden te ontlopen. Dit meldt de Belgische krant De Standaard.
Buikligging.jpg
'Het risico dat er iets gebeurt wanneer kinderen op de buik slapen is te groot. Die verantwoordelijkheid kunnen we niet nemen.' - Foto: Fotolia

Het ontlopen van consequenties van op de buik slapende baby’s is echter schone schijn, zegt Kind en Gezin, de organisatie die het formulier op de website heeft staan zodat organisaties die kunnen downloaden. ‘Of ouders een document hebben ondertekend of niet, het kinderdagverblijf blijft burgerlijk aansprakelijk’ vertelt Leen Du Bois van Kind en Gezin in De Standaard. Overigens komt het vaak zo ver niet. Omdat de oorzaak van wiegendood nog altijd onbekend is, blijft een gerechtelijk onderzoek meestal uit.

Preventief

‘We merken dat heel wat crèches ons formulier niet juist gebruiken’, zegt Du Bois. ‘Alleen als er medische redenen zijn of wanneer de ouders er specifiek om vragen, is zo’n attest nodig. Het document moet preventief gebruikt worden. Om ouders bewust te maken dat de kans op wiegendood groter wordt wanneer ze hun kinderen op de buik laten slapen.’

Verantwoordelijkheid nemen

Unieko, de Vlaamse beroepsvereniging van zelfstandigen in de kinderopvang begrijpt wel dat kinderopvangorganisaties ouders zo’n formulier laten ondertekenen. Jan de Vree, adviseur bij Unieko: ‘Het risico dat er iets gebeurt wanneer kinderen op de buik slapen is te groot. Die verantwoordelijkheid kunnen we niet nemen.’ Maar verantwoordelijk of niet, ouders zullen bij een wiegendood in het kinderdagverblijf niet aansprakelijk zijn.

Nederlandse en Vlaamse baby’s liggen te veel op hun rug en te weinig op hun buik. Hierdoor lopen onze baby’s iets achter in hun motorische ontwikkeling vergeleken met baby’s uit andere landen. Lees meer

Voorkeurshouding

Nederlandse kinderopvangorganisaties vermelden in veel gevallen in hun protocol de rugligging als standaard slaaphouding totdat een kind in staat is zelf te draaien en een eigen voorkeurshouding aan te nemen. Een buikligging wordt in principe uitgesloten. Maar ouders mogen wel een uitzonderingsverklaring ondertekenen als zij een goede aanleiding hebben tóch de buikligging voor hun baby te prefereren. Dit kan bijvoorbeeld een medische aanleiding zijn.

Buikligging

De buikligging leidt aantoonbaar tot meer wiegendood dan de rugligging bij baby’s. In de jaren ’80 werd de buikligging nog als voorkeurshouding aanbevolen. Later bleek dat het aantal onverklaarbare overlijdensgevallen bij baby’s in dat jaar het hoogst was. Pas in 1987 werd in Nederland het verband tussen slaaphouding en wiegendood definitief vastgesteld en werd rugligging het advies. Sindsdien daalde de het aantal gevallen van wiegendood snel. In 1996 overleden nog 50 baby’s aan wiegendood, in 2004 17 en in 2012 13.

Veiligheid

Sommige ouders hebben een voorkeur voor de buikligging omdat zij vinden dat de rugligging het hoofdje afplat of omdat ze bang zijn dat hun baby stikt bij het teruggeven van voeding. Maar een baby op de buik laten slapen, maakt het risico van wiegendood vier tot vijfmaal groter dan gemiddeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.