Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Pesterijen op de werkvloer: wat kun jij doen?

Pesten op het werk komt vaker voor dan veel mensen denken. Een op de vier werknemers is in zijn loopbaan weleens gepest. Vandaag de dag worden ruim 500.000 mensen gepest onder wie 80.000 structureel. Minister Asscher van Sociale Zaken start een campagne tegen pesten op de werkvloer: Herken pesten.
Pesten op het werk leidt tot 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar. Voor werkgevers betekent dit 900 miljoen euro aanvullende kosten voor loondoorbetaling.
Pesten op het werk leidt tot 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar. Voor werkgevers betekent dit 900 miljoen euro aanvullende kosten voor loondoorbetaling. - Foto: ANP Xtra

Misschien heb jij ook wel een te maken gehad met pesterijen op de werkvloer. Wat doe je als je ziet dat een collega gepest wordt?

 1. Spreek de pester aan op zijn gedrag
  De gevolgen voor de gepeste zijn minder erg wanneer het pesten snel wordt herkend, aangepakt en opgelost. Vind je het lastig om een pester aan te spreken? Dan kun je met andere collega's de situatie bespreken en met elkaar bedenken hoe jullie de pester het beste kunnen aanspreken. Samen sta je sterker. Als er een vertrouwenspersoon is in de organisatie, kan je hem of haar ook om advies vragen.
 2. Steun de gepeste
  Steun bieden kan op allerlei manieren, maar het begint in elk geval met een luisterend oor bieden aan de gepeste. Wat je verder kunt doen is aan de gepeste collega vragen hoe hij/zij denkt dat het pesten het snelste stopt. Vraag ook wat hij/zij al geprobeerd heeft om het pesten te laten stoppen.
 3. Maak het pestgedrag bespreekbaar
  Bespreek het pestgedrag, als dat kan, eerst met de desbetreffende leidinggevende van het team, afdeling of organisatie waar de pesterijen zijn voorgekomen. Als de leidinggevende de pester is, bespreek het dan zo mogelijk met je team, een andere leidinggevende of HR, of een vertrouwenspersoon of een bedrijfsmaatschappelijk werker. Het is belangrijk om tijdens de groepsgesprekken concrete afspraken te maken om het pestgedrag te stoppen en in de toekomst te voorkomen. Vragen die hierbij aan de orde kunnen komen zijn: Wat gaat er gebeuren om pestgedrag te stoppen en te voorkomen? Wie gaat wat doen? Wanneer? En hoe?
 4. Maak een melding
  Als het niet is gelukt voorgaande stappen uit te voeren, dan is het in elk geval belangrijk om wel melding te maken van het pesten. Een melding kan bijvoorbeeld worden gemaakt bij de leidinggevende, het bedrijfsmaatschappelijk werk, de vertrouwenspersoon, de bedrijfsarts of de ondernemingsraad. Je kunt, indien aanwezig, ook een klacht indienen bij de klachtencommissie.

Verzuimdagen

Mensen die gepest worden op de werkvloer hebben hier vaak veel last van. Dat kan leiden tot uitval, depressies, psychosomatische klachten zoals hoofd- of buikpijn, hartkloppingen en trauma. Daarnaast zijn ook de economische gevolgen groot. Pesten op het werk leidt tot 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar. Voor werkgevers betekent dit 900 miljoen euro aanvullende kosten voor loondoorbetaling. Dit meldt TNO op basis van eigen onderzoek.

Herken jij pesten? Doe de test >>

Alle scholen, ook middelbare en speciale scholen, moeten verplicht een anti-pestprogramma invoeren. Een commissie van onafhankelijke deskundigen onderzocht 61 programma's en keurde er negen goed. Lees meer >>

Marianne Velsink

Of registreer je om te kunnen reageren.