Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tips voor duurzame kinderopvang

Een EKO-keurmerk behalen is minder moeilijk dan het lijkt: biologisch eten hoeft niet per se duurder te zijn dan gewoon eten en hergebruik van materialen hoeft niet saai te zijn. Vijf tips voor wie meer wil doen met duurzame kinderopvang.
Kijk met de blik 'wat is gezond?'
Kijk met de blik 'wat is gezond?'

Stichting EKO-keurmerk verleent een keurmerk als je kinderopvangorganisatie voldoende duurzaam is. Maar hoe bereik je dat? Regiomanager Maya Sissing van Skidkinderopvang – zij ontvingen het EKO-keurmerk in januari 2015 – en René Heusschen, programmaleider Stichting EKO-keurmerk, geven tips.

Tip 1: Kijk kritisch

Ga je starten met gezonde biologische voeding? Maya Sissing bekijkt het heel praktisch en vanuit antroposofisch oogpunt. Haar advies: ‘Kijk samen met je pm’er kritisch naar wat je de kinderen wilt geven. Kijk met de blik ‘wat is gezond?’ en de toegevoegde suikers vallen al snel af. Doordat gezoete drankjes en koekjes passé zijn, bewerkstellig je meteen een bezuiniging. Thee, water of fruit is net zo lekker en nog gezond ook.

Tip 2: Je hoeft het niet alleen te doen

Informeer bij collega-ondernemers hoe zij het doen. Ook Stichting EKO-keurmerk kan je helpen. Deze stichting heeft een groot netwerk van leveranciers van biologische producten. Voor veel gangbare producten is er een biologische alternatief.

Tip 3: Administratie is niet moeilijk

Om het keurmerk te krijgen, moet je onder andere via je administratie aan de Stichting EKO-keurmerk aantonen dat je biologische producten inkoopt en gebruikt. Dat lijkt misschien lastig, maar in de praktijk valt het reuze mee. De stichting ondersteunt je graag met advies. Ook kunnen leveranciers helpen bij het aanleveren van rapportages. Daarnaast geldt voor kinderopvangorganisaties die meerdere locaties hebben, dat inspectie steekproefsgewijs kan plaatsvinden conform het EKO-horeca reglement.

Tip 4: Hergebruik

Laat kinderen spelen met natuurlijke voorwerpen: stenen, keien, kastanjes, takjes, bladeren en ga zo maar door. Allemaal prima speelmateriaal, net als verpakkingsmaterialen, karton en kleine doosjes. Kinderen ontdekken de principes ‘in, op, onder, achter en naast’ of ‘afstand’ met deze materialen net zo goed als met nieuw plastic speelgoed op batterijen. Waarom zou je niet eens bij een groothandel of bedrijf bij jou in de buurt vragen of ze restmateriaal hebben?

Tip 5: Koop duurzaam

Koop niet alleen het eten biologisch in, maar ook verschoningsproducten en luiers. Weer daarnaast zoveel mogelijk plastic (laat de kinderen uit een gewoon glas of uit een beker drinken zodra ze het kunnen) en gebruik natuurlijke materialen voor de inrichting.

Kinderdagverblijf Koala in Assen heeft vrijdag het EKO-keurmerk Horeca ontvangen. Dit betekent dat alle kinderen, van de kleintjes tot en met de meisjes en jongens van de buitenschoolse opvang, 100% biologisch eten en drinken krijgen. Lees meer

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.