Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe regels kinderopvang in 2016

2016 belooft nu al een interessant jaar voor de kinderopvang te worden. Behalve dat kinderopvang goedkoper wordt, verandert er ook van alles in de regelgeving kinderopvang. Bekijk 7 nieuwe regels die vanaf 2016 gaan gelden.
Regels 2016.jpg
In 2016 moeten kinderopvangprofessionals zich inschrijven in een personenregister. - Foto: Fotolia

1. Andere eisen bedden en boxen

Vanaf 1 januari 2016 gelden nieuwe veiligheidsregels voor bedden en boxen in de kinderopvang. In 2008 is een overgangstermijn ingesteld om organisaties in de kinderopvang ruim de gelegenheid te geven aan de nieuwe eisen te voldoen. Vanaf 1 januari zijn bedden en boxen die niet aan de eisen voldoen verboden. De NVWA controleert hierop.

2. Nieuw: personenregister

Met het personenregister worden professionals continue gescreend op strafbare feiten. Niet alleen pm’ers en gastouders, ook stagiaires, vrijwilligers, uitzendkrachten en zelfstandigen moeten zich vanaf 1 mei 2016 inschrijven in het personenregister. Er wordt een actieve rol van de medewerker/gastouder gevraagd. Je bent zelf verantwoordelijk voor je inschrijving. Zonder inschrijving in het personenregister mag je niet werkzaam zijn in de kinderopvang.

3. Tweetalige kinderopvang

Vanaf 1 mei 2016 krijgen kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ruimte om te experimenteren met tweetalige opvang (50 procent) in het Duits, Engels of Frans. Voor dit experiment gelden een aantal regels. Zo moet één van de pm’ers op de groep de vreemde taal als moedertaal hebben. Bso’s mogen allemaal 50 procent van het taalgebruik in het Engels, Duits of Frans aanbieden.

4. Alle organisaties lid van Geschillencommissie Kinderopvang

Het klachtrecht wordt ondergebracht in de Wet kinderopvang. Er komt een Klachtenloket Kinderopvang. Als organisaties en ouders er niet uit komen, belanden de ouders bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Die doet vervolgens een bindende uitspraak. Organisaties worden wettelijk verplicht zich aan te sluiten bij de geschilleninstantie.

5. Versterking adviesrecht ouders

De oudercommissie krijgt adviesrecht over het gevoerde en te voeren pedagogisch beleid. Hierover moet minimaal eenmaal per jaar een gesprek plaatsvinden. Verder moet de inhoud van elk inspectierapport besproken worden met de oudercommissie. Als een locatie niet meer dan 50 kinderen opvangt of maximaal 50 gastouders ingeschreven heeft staan, is alternatieve ouderraadpleging een optie. Er moet dan wel worden aangetoond dat het vormen van een oudercommissie is geprobeerd.

6. Investering kinderopvangtoeslag

Ouders betalen in de meeste gevallen vanaf 2016 minder voor kinderopvang. Minister Asscher trekt vanaf 1 januari 2016 structureel 290 miljoen euro extra uit voor kinderopvangtoeslag.

7. Geld voor peuters die tussen wal en schip vallen

Een groep van 37.500 peuters valt zowel buiten de kinderopvangtoeslagregeling als de vve-subsidie. Voor deze groep is voor 2016 extra geld uitgetrokken: deze 60 miljoen euro wordt verdeeld over gemeenten. Zij mogen zelf bepalen hoe ze peuteropvang voor deze groep betaalbaar maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.