Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

‘Waarom lijken kinderen soms geen gevoel te hebben?’

Vraag: ‘Waarom lijkt het kinderen zo weinig te doen als ze een ander laten huilen? Ze schrikken meer van mijn reactie, dan wat ze hebben veroorzaakt!’
Jonge kinderen kunnen zich nog niet (in de hersenen van) een ander verplaatsen.
Jonge kinderen kunnen zich nog niet (in de hersenen van) een ander verplaatsen. - Foto: Free Images

Antwoord expert ontwikkelingspsycholoog Steven Pont: 'Dat klopt waarschijnlijk ook! Zeker bij kinderen onder de drie is dat zo. Dat komt doordat die kinderen nog onvoldoende Theory of Mind hebben. In gewone taal: ze kunnen zich nog niet (in de hersenen van) een ander verplaatsen. Ze gaan alleen nog maar van zichzelf uit. En dat betekent, dat het moeilijk voor ze is te snappen dat een ander wel pijn kan hebben als ze zelf geen pijn voelen. Het klopt dus, dat ze eerst van jou moeten horen dat wat ze doen niet mag, voordat ze zich uiteindelijk ook in de ander leren te verplaatsen. Bij die heel jonge kinderen is echt boos worden dan eigenlijk niet eerlijk, want wat je niet weet kun je niet weten... Natuurlijk moeten ze van jou wel horen dat wat ze doen niet mag. Maar doe dat wel zoveel mogelijk op een begripvolle manier.'

Heb jij ook een vraag voor een van onze experts die je (anoniem) wilt stellen? Mail dan naar info@kinderopvangtotaal.nl

Check hier eerdere vragen die aan Steven Pont zijn gesteld:

Neem ook eens een kijkje op de website van Steven Pont: www.stevenpont.nl

Marianne Velsink

Eén reactie

  • J van der Tas

    Er zit hier een tegenstrijdigheid in. Enerzijds wordt er gezegd dat kinderen van onder de 3 nog niet in staat zijn om zich te kunnen verplaatsen in een ander. Wat inhoud dat kinderen van die leeftijd dus nog niet in staat zijn om dit te kunnen begrijpen dan wel te leren. En anderzijds wordt er gezegd dat je het ze wel moet leren door te zeggen dat het niet mag. Dit heeft dan toch totaal geen nut en voelt vooral als een enorme afwijzing voor kinderen. we gaan kinderen dus afwijzen op iets waar ze totaal nog niet toe in staat zijn. Hele vreemde gedachtegang!

Of registreer je om te kunnen reageren.