Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

11 meditatietips op de groep

Meditatie en Yoga zijn de beste manieren om stress te verminderen en rustiger te worden. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, ook voor kinderen. Meditatie en yoga zijn meer dan in de kleermakerszit stilzitten. Wat kun jij doen? Lees 10 tips van relaxcoach Josien Frinking voor meditatie en yoga met kinderen.
11 meditatietips op de groep
Foto: iStock

Tip 1 – Maak een leuke ontspanningshoek

Maak een  leuke ontspanningshoek met een stapel kussens of zitzakken om in te hangen, met yogamatjes om op te liggen of kussentjes om (rechtop) op te zitten. Heb je een beperkt budget dan kan je vragen of de kinderen (ouders) een eigen kussen van thuis meebrengen. Yogamatjes zal je wel aan moeten schaffen, maar een goed beginnersalternatief is om handdoeken te gebruiken om op te liggen. Ook een idee: koop platte kussentjedie je voor eetkamerstoelen gebruikt, z (Xenos, Blokker, Action).

Tip 2 – Afleiding elimineren

Zorg voor zo min mogelijk afleiding, door zo veel mogelijk spullen weg te halen. De bedoeling is om te ontspannen. De ontspanningshoek is ook alleen voor het ontspanningsmoment. Dus niet om te gebruiken voor spelletjes, lego, de Wii of om in te spelen. Geef het goede voorbeeld door je telefoon op de vliegtuigstand te zetten. Wanneer je een kleine of beperkte ruimte hebt, kan je ervoor kiezen om de hoek op bepaalde tijden op te bouwen en naderhand weer op te ruimen en vrij te maken.

Tip 3 – Zet rustgevende muziek op

Zet rustgevende muziek op. Via internet is er genoeg te downloaden, bijvoorbeeld mooie harpmuziek, watervalmuziek, of dolfijnenmuziek. Alles wat zacht en rustgevend is, werkt goed. Bij winkels zoals De Tuinen, vind je ook geschikte cd’s. Je kan de muziek tijdens het hele ontspanningsmoment gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om de muziek te gebruiken om in de juiste stemming te komen.

Tip 4 – meedoen is niet verplicht

Niemand kan gedwongen worden om mee te doen met ontspanningsmomenten. Als er een kindje is dat erg introvert is, of bangig en heel duidelijk aangeeft dat het niet wil, laat het dan spelen in de buurt van de groep. Spreek af dat het gewoon lekker mag spelen, maar geen lawaai mag maken en jullie niet mag storen. De rust van de groep heeft ook effect op dit kind. Na een paar keer gaat het kind vanzelf meedoen.

Tip 5 – Ademhalen

De allerbeste en meest eenvoudige manier om stress los te laten en rustiger te worden is om je op je ademhaling te concentreren. Dit is ook de beste oefening om mee te beginnen. Leg je hand op je buik en volg je ademhaling via je neus: in – en uit. Als je hierbij ook nog je ogen sluit, dan voel je nog beter dat je rustiger wordt. Je ogen dichtdoen is niet verplicht. Sommige kinderen vinden het eng om hun ogen te sluiten. Dat is niet erg, na verloop durven ze dit wel. Probeer in 10 keer steeds dieper adem te halen, maar wel op een rustige, natuurlijke manier, via de neus in – en uit.

Tip 6 – Leg je hand op je voorhoofd

Na de ademhalingsoefening, leg je je hand op je voorhoofd voor een rustgevend effect.  (Of in combinatie met ademhalen: één hand op je buik, de andere op je voorhoofd). Onbewust doen we dit eigenlijk al heel vaak. We leggen ons hand op ons voorhoofd wanneer we het moeilijk hebben, schrikken, in de paniek schieten of als iets helemaal fout is gegaan. Doe je dit in een oefening dan merk je dat het rustgevend werkt. Je hand op je hoofd in combinatie met je hand op je buik, werkt helemaal goed! Doe ook dit 10 ademhalingen lang.

Tip 7 – Praat met een zachte stem

Als we stress hebben dan gaan we harder en hoger praten. Meisjes gaan vaak heel hard en hoog gillen als ze schrikken. Klinkt bekent toch? Hoe meer stress, hoe hoger we in onze keel gaan praten. Wanneer je ontspannen bent dan ga je dieper, vanuit je hart praten. Zet zelf de toon door met zachte stem te praten op het moment dat je begint met de ontspanningshoek.

Tip 8 – Maak een cirkel

Kies je ervoor om in een kring te gaan zitten, zet dan een (natuur)voorwerp in het midden. Bijvoorbeeld een bloem in een vaasje, een steen, of een brandend waxinelichtje, zodat de kinderen iets hebben om naar te kijken. Als brandende voorwerpen geen optie zijn, dan kan je ook voor een waxinelichtje op batterijen kiezen. In een kring zitten hoeft niet persé iedere keer. Dit hoeft ook niet bij alle oefeningen, maar het kan fijn zijn om bij sommige oefeningen elkaars hand vast te houden en een verbinding te maken.

Tip 9 – Staren

Het voorwerp gebruik je om naar te kijken. Je kan ervoor kiezen om gewoon een minuutje te staren en naderhand te vragen of de kinderen zich rustiger voelen. Of dan hun ogen dichtdoen en het voorwerp voor zich te zien. Je kan het voorwerp ook gebruiken met andere oefeningen eromheen. Vraag waar de steen vandaan komt, waar die heeft gelegen en hoe lang al. Of waar de bloem heeft gegroeid. Heeft de bloem een moeder en een vader?

Tip 10 – Elkaar bedanken

Een ontspanningsmoment weer afsluiten is belangrijk. Zelfrespect is bij Meditatie en Yoga ook heel belangrijk. Daarom bedanken we ter afsluiting elkaar na de oefeningen. Ga op de grond zitten in kleermakerszit, de handen voor je hart gevouwen en maak een knikje met je hoofd naar elkaar. Zeg dan: “Na-ma-stee”. Namasté betekent: Mijn hart, groet jouw hart. Namasté.

Tip 11 – Het moment vasthouden

Ben je klaar met de ontspanningsoefeningen, dan kan je het ontspanningsmoment vasthouden door te vragen of de kinderen een tekening willen maken van hun ervaring. Een tekening hoeft niet iedere keer, je kan ook een vervolg geven met een gesprekje. Of tijdens het tekenen vragen stellen:  “Wat voor dromen maken je blij?”; “Wat kan jij heel goed?”, of “Wat is je hartenwens?”. Ook een mooie vraag is: “Waar wil jij vandaag dankjewel voor zeggen?”.

Abonnees van tijdschrift Kinderopvang lezen in het oktobernummer meer tips en adviezen!


Wil je meer weten over meditatie, ontspanning en rustgevende bewegingsspellen met kinderen? Josien Frinking deelt tips, maar organiseert ook trainingen. Ga voor meer informatie naar www.josienfrinking.nl >>

Een relaxte groep begint bij een relaxte pedagogisch medewerker/ gastouder! Hoe zorg je ervoor dat je stress-vrij blijft? Lees hier tips >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.