Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Cao-onderhandelingen afgebroken

Na maanden van onderhandelingen is het overleg over de cao Kinderopvang afgebroken zonder resultaat. Na vier overlegrondes bleken de standpunten nog te ver uit elkaar te liggen. Vakbonden FNV, CNV en de Unie zijn teleurgesteld.
Cao-onderhandelingen afgebroken
Foto: ANP Photo

De bonden FNV, CNV en de Unie verwijten de werkgevers in de kinderopvang een gebrek aan daadkracht en visie. Dit zou blijken uit een loonbod van tussen de 0 en 0,5 procent. Daarnaast verwachten de werkgevers 'ook nog eens 100% flexibiliteit van de werknemers'. FNV-bestuurder Ilse van der Weiden vindt dat de focus op kwaliteit moet liggen in plaats van op loonmatiging. 'Kwaliteit kost geld.'

Cao-loze periode

John Kapteijn, bestuurder van De Unie, maakt zich zorgen over een cao-loze periode zonder algemeen verbindende verklaring van de cao. 'Dit schept ruimte voor wildgroei.' De bonden bereiden zich voor op ledenbijeenkomsten om de ontstane situatie te bespreken.

Constructief

De Brancheorganisatie Kinderopvang laat weten dat er constructief gesproken is met de bonden, maar wijst op de financieel penibele situatie van veel kinderopvangorganisaties. 'De liquiditeit staat nog onverminderd zwaar onder druk.' Volgens de Brancheorganisatie hebben de bonden 'een andere kijk op wat mogelijk is in een branche die onevenredig zwaar is getroffen door de economische crisis en bezuinigingen van de overheid. De branche wil graag een cao, maar wel één die recht doet aan de mogelijkheden die er zijn binnen de branche.' Op dit moment is de toekomst te onzeker en dat betekent 'dat er op dit moment geen mogelijkheden zijn om te komen tot een evenwichtig totaalpakket van collectieve arbeidsvoorwaarden.'

Ondanks de krimp zijn kinderopvangondernemers blijven investeren. Nu is het op. 'Nog meer uit eigen middelen betalen is onverantwoord', schrijft de Brancheorganisatie in een uitgebreide reactie. Lees meer >>

Marike Vroom

Eén reactie

  • YHHM de Haas

    dus het gaat waar het altijd om gaat: meer geld. tsja... constructief zeg...

Of registreer je om te kunnen reageren.