Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Preventie kindermishandeling blijft papieren tijger’

De kinderombudsman vindt dat gemeenten nog te weinig doen in de preventie van kindermishandeling. Er staat wel beleid op papier, maar de helft van de gemeenten weet niet hoeveel mishandelde kinderen er in hun gemeente zijn en ouders en kinderen worden te weinig bereikt met de programma’s die er nu zijn.
‘Preventie kindermishandeling blijft papieren tijger’
Foto: ANP

De risicogroepen zijn onvoldoende in beeld en 75 procent van de gemeenten weet niet welke effecten de preventieprogramma’s hebben, blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman. Dat er beleid bestaat, is een goede zaak, maar zonder zicht op de doelgroep en het monitoren van programma’s blijft preventie van kindermishandeling een ‘papieren tijger’, stelt Marc Dullaert.

Jeugdzorg

Gemeenten worden door de decentralisatie van de Jeugdzorg per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de totale aanpak van kindermishandeling. Nu zijn zij alleen verantwoordelijk voor de preventie, straks ook voor het onderzoek naar en de hulpverlening aan ouders en mishandelde kinderen.

De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft een herziene versie van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor de kinderopvang ontwikkeld. Per 1 juli treedt de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in werking. Daarnaast moeten medewerkers in de kinderopvang ook het vermoeden van zedendelicten verplicht melden. Lees hier meer >>

Onderzoek

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) liet bij de start van het onderzoek in november 2013 weten dat het nog erg vroeg is om de rol van de gemeente te onderzoeken, omdat de verantwoordelijkheid voor preventie en aanpak van kindermishandeling nu nog bij verschillende overheden ligt. ‘De gemeenten bereiden zich nu voor op deze nieuwe en grote verantwoordelijkheid voordat  ze die regierol ook echt hebben’, aldus de VNG. Desondanks gaf de vereniging aan dat het onderzoek concrete handvatten zou kunnen opleveren waarmee gemeenten hun voordeel  kunnen doen.

Effectiviteit

De Kinderombudsman stelt dat kindermishandeling met 50 procent moet worden verminderd in een periode van 3 jaar. Krijg de risico doelgroepen in beeld, zet effectieve programma’s in en stuur aan op het daadwerkelijk bereiken van ouders en kinderen, zo luidt zijn advies.

Ondersteuning

Gemeenten kunnen gebruik maken van bestaande programma’s en methoden in het Kind Veilig Preventie Pakket, laat Dullaert weten. Dat pakket bevat een ‘checklist preventie kindermishandeling’, een monitor om de gemeentelijke aanpak van kindermishandeling te ondersteunen, e-learning tools voor alle professionals die in een gemeente werken met ouders of kinderen, en ondersteuning bij de begeleiding van kinderen in de vrouwenopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.