Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nederland moet aanbod kinderopvang vergroten’

Marianne Thyssen, de Europese Commissaris voor sociale zaken en werkgelegenheid, vindt dat Nederland meer kinderopvangaanbod moet realiseren om werkende vrouwen tegemoet te komen. De Belgische vindt dat kinderopvang een wezenlijk onderdeel van een goede en sociale arbeidsmarkt vormt.
'Nederland moet aanbod kinderopvang vergroten'
Foto: AFP

‘Ik ga heus niet bestraffend met mijn vingertje zwaaien naar Nederland, maar ik zou zeggen: misschien nog wat meer kinderopvang organiseren?’ zegt Thyssen in de krant Trouw. ‘Er zijn veel werkende vrouwen in Nederland, maar voornamelijk in deeltijd. Ik weet niet of ze daar allemaal vrijwillig voor gekozen hebben.’

Drempel

Kinderopvang is een belangrijke dienst voor ouders, vindt Thyssen. En als daaraan een gebrek is of als kinderopvang te duur is, dan vormt dat één van de grootste barrières voor toetreding tot de arbeidsmarkt. Zij prijs het Nederlandse sociale beleid. ‘Als ik de cijfers zie, zeg ik: “Proficiat Nederland. Er heerst sociale rust en het werkgelegenheidspercentage is hoger dan de EU-doelstellingen. Met jullie armoedebeleid horen jullie bovendien tot de besten van Europa.’ Er is één onderdeel waar Nederland echter niet goed op scoort, vindt de commissaris, en dat is op kinderopvang.

Barcelona-norm

Op het gebied van aanbod en kwaliteit scoort de Nederlandse kinderopvang niet slecht, maar de prijs van kinderopvang is hoog vergeleken met andere landen. Dat komt omdat de overheid minder is gaan bijdragen aan kinderopvang de laatste jaren. Thyssen wijst op de Europese streefcijfers voor kinderopvang, vastgelegd in de zogeheten Barcelona-norm. Daarin staat dat er opvang beschikbaar moet zijn voor 33 procent van de kinderen tussen de 0-3 jaar en voor 90 procent van de kinderen tussen de 2-13 jaar. Nederland blijkt volgens cijfers van de Brancheorganisatie Kinderopvang slechter te scoren op deze criteria. Door de bezuinigingen verdwijnen steeds meer jonge kinderen uit de kinderopvang.

In 2020 moet 75 procent van de Europese bevolking actief zijn op de arbeidsmarkt. Dit hebben de lidstaten van de EU in 2002 afgesproken. Maar nu dreigt de EU dit percentage niet te gaan halen. De slechte toegankelijkheid van de kinderopvang in veel lidstaten wordt als een belangrijke oorzaak gezien. Lees meer

Signaal

De Europese Commissie heeft geen zeggenschap over de manier waarop lidstaten hun kinderopvang inrichten. Dat is aan de lidstaten zelf. De uitspraken van Thyssen zijn wel een signaal aan het adres van het Nederlandse kabinet en  minister Asscher van Sociale Zaken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.