Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Laten we dan meteen mondkapjes op doen’

Irritatie alom op de sociale media over de conclusies van het RIVM dat de kinderopvang hygiënischer moet werken om ziekteverspreiding te voorkomen. 'Ik denk dat ik ondertussen beter schoonmaakster kan worden', zegt een moedeloze pedagogisch medewerker. Veel kinderopvangmedewerkers begrijpen niet waarom de kinderopvang weer onder het vergrootglas ligt.
'Laten we dan meteen mondkapjes op doen'
Foto: ANP

Net als veel werknemers, begrijpt de Brancheorganisatie niet waarom het beeld wordt geschetst dat hygiëne nog bijna geen rol speelt in de kinderopvangbranche. Kinderopvangorganisaties moeten al voldoen aan strenge hygiëne-maatregelen, onder andere via de GGD-inspectie. Er lijkt dan ook weinig animo voor nóg een keurmerk op het gebied van hygiëne. ‘Laten we met z’n allen de regel- en werdruk vergroten (…) en kinderen in aparte steriele kamertjes opvangen. Dan gaan ze zich vast nog beter ontwikkelen’ schrijft een cynische lezer op Facebook.

Wit ziekenhuispak

Natuurlijk lopen jonge kinderen een risico om aangestoken te worden, ook in de kinderopvang. Maar veel pm’ers vinden dat de kinderopvang, als zij zich gaan houden aan de eisen van het RIVM, meer gaat lijken op een ziekenhuis dan een plek waar kinderen zich ontwikkelen. ‘We kunnen ook allemaal mondkapjes opdoen: idee?!’, stelt een pm’er voor en een ander pleit voor een wit ziekenhuispak. Hoe schoon moet de kinderopvang zijn? Een pm’er schrijft dat zij het idee heeft dat haar groep bijna té schoon is. Er zijn wegwerphandschoenen voor luiers, knuffels en speelgoed gaan wekelijks de wasmachine in en het verschoonkussen wordt na elke verschoning gereinigd. Ze vraagt zich af wat ze nog meer kan doen om schoner te werken.

Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, zijn twee keer zo vaak ziek als kinderen die er niet heen gaan. Vooral kinderen onder de twee jaar lopen risico. Hiervoor waarschuwt Remko Enserink van het RIVM. Hij noemt de impact van buikgriep die gerelateerd is aan kinderopvang aanzienlijk. Lees meer

Weerstand opbouwen

Dat er geen aandacht is voor de voordelen van bacteriën om je weerstand op te bouwen, vinden pm’ers een gemiste kans. Het RIVM-onderzoek gaat daar overigens wel kort op in door te zeggen dat kinderen die voor het eerste jaar naar de kinderopvang gaan, daarna minder risico lopen om opgenomen te worden in het ziekenhuis vanwege buikgriepcomplicaties. Dit was al bekend voor luchtweg- en oorinfecties, maar blijkt nu ook te gelden voor buikgriep. Ouders die op de discussie reageren, zeggen dit beeld te herkennen. Tot het 4e jaar waren hun kinderen misschien wat vaker ziek, maar daarna zelden in tegenstelling tot de kinderen die niet naar de kinderopvang gingen.

Thuis en scholen

Verder maakt de onderzoeker geen vergelijking met de thuissituatie van kinderen. ‘Wordt er daar de hele dag door geventileerd?’, vraagt iemand zich af. En de ervaring dat kinderen vies worden binnengebracht wordt ook herkend. Het onderzoek maakt geen vergelijking met scholen waar ook speelgoed staat en zandbakken zijn. Pm’ers vragen zich af of zandbakken daar wel worden afgedekt en of speelgoed daar wel met chloor wordt gewassen. ‘Wanneer wordt er eens gestopt met de kinderopvang in een kwaad daglicht te stellen?’, vraagt een pm’er op Facebook.

Op Twitter circuleert de volgende tekst:

Kinderen die zwemmen? Meer kans op oorontsteking

Kinderen een huisdier? Meer kans op allergie

Kinderen en computers? Meer kans op overgewicht

Kinderen en internet? Meer kans op pesten

Kinderen en kinderopvang? Sociale, blije, goed ontwikkelde kinderen met af en toe een snotneus extra, maar die enorme weerstand opbouwen en vanaf hun basisschoolleeftijd bijna nooit meer ziek zijn

5 REACTIES

  1. Zo lang het verschil in hygiene tussen kinderopvang en basisschool nog levensgroot is (kijk naar toiletten, klassen, zandbakken, snotneuzen die niet worden schoongemaakt, enz enz enz enz) zou het verstandig zijn om energie en geld voor dergelijke onderzoeken aan de scholen te besteden en niet aan de kinderopvang. Als wij nog hygienischer worden dan krijgt het kind nog minder weerstand en kan het die ‘vieze school’ waar weinig tot niets aan hygiene wordt gedaan (denk aan de neusjes van de kleuters, toiletbezoek, overblijf waar echt geen hand gewassen wordt voor of na het eten en ga zo maar verder) helemaal niet meer aan. Hoe komt het toch dat Kinderopvang steeds weer onder een vergrootglas terecht komt en er net zo lang gezocht wordt tot er weer iets negatiefs te melden valt. Wanneer gaan mensen eens realistisch en eerlijk hiermee om: Kinderopvang is in de meeste gevallen een geweldige, veilige, schone, betrouwbare plek voor kinderen zodat ouders met een gerust hart naar hun werk kunnen gaan.

  2. Lees alle reacties
  3. Bij het RIVM hebben ze blijkbaar overcapaciteit als ze zich bezig kunnen houden met zo’n ontzettend belangrijk onderzoek. Ik stel voor dat daar een aantal mensen worden ontslagen en dat het geld dat daarmee wordt bespaard wordt gebruikt voor de kinderopvang.

  4. De opmerking over weerstand opbouwen klopt gewoon, maar om die weerstand op te bouwen moet je wel eerst ziek worden.vandaar misschien het feit dat kinderen op de opvang vaker ziek zijn.
    wat is dat toch met de kinderopvang, ik ken bijna niet één branche, waar de regelgeving zó vaak wordt aangepast. Een aantal jaar geleden kwam de GGD 1x per jaar langs. Beetje hygiene controle, beetje veiligheid of er geen gevaarlijke punten aan de tafels zaten, of deuren veilig sluitend waren vanwege de vingertjes. De laatste jaren is er enorme vlucht genomen met regeltjes.goeie regels daar niet van, maar er zitten regeltjes bij waarbij wij in de kinderopvang wel onze wenkbrauwen fronzen. Wat je allemaal aan administratie moet bijhouden, vastleggen. het zal allemaal wel een doel hebben , maar volgens mij zijn wij er toch vooral om de kinderen op te vangen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.