Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wachtlijsten kinderopvang verdampt

Wachtlijst

De wachtlijsten bij de kinderopvang zijn nagenoeg weg. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau B&A in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In 2 jaar tijd zijn de in 2010 nog enorme wachtlijsten vrijwel helemaal weggewerkt. Zo stonden er voor kinderdagverblijven in dat jaar 30.800 kinderen op de wachtlijst; op 1 juni 2012 was dat 1600. Bij de buitenschoolse opvang eenzelfde beeld: van 19.800 naar 2300.

Minder dan 50 dagen
Dat betekent dat veel kinderopvangorganisaties helemaal geen wachtlijsten meer hebben. Vooral bij sommige locaties in grote steden en groeigemeenten in het westen van het land staan er nog kinderen op een lijst. De gemiddelde wachttijd is ook meer dan gehalveerd en ligt nu iets onder de 50 dagen.

Spectaculaire terugloop
Bij de Brancheorganisatie Kinderopvang herkennen ze de spectaculaire terugloop. ‘We zien dezelfde cijfers in onze eigen enquêtes. Er zijn bijna geen wachtlijsten meer, er komen minder kinderen. Daardoor worden locaties gesloten en mensen ontslagen. Alleen dit jaar zijn er al 50 kinderopvangorganisaties failliet gegaan.’

Onbetaalbaar
De reden voor de terugloop is tweeledig, zo legt de woordvoerster uit. ,’Allereerst is flink bezuinigd op de toeslag voor kinderopvang. In 2013 wordt er nog een keer op bezuinigd. Ten tweede zijn veel ouders hun baan kwijt. Na ontslag heb je nog maar recht op 3 maanden toeslag en zonder toeslag is het voor veel mensen onbetaalbaar.’

Tweeverdieners
Vandaar ook dat vooral in wijken met tweeverdieners er nog wachtlijsten zijn. ‘Er is een groep die wel doorgaat met afnemen. Aan de andere kant zullen de bezuinigingen van volgend jaar vooral de hoge inkomens treffen. Ik denk dat dat het moment zal zijn waarop de wachtlijsten echt helemaal weg zijn’, aldus de woordvoerster.

Bron: ANP
ANP Photo, Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Mede omdat de wachtlijsten destijds vervuild waren – en nu nog steeds zijn!- is er overcapaciteit ontstaan.
    Eigenlijk was vraag en aanbod halverwege 2010 -landelijk gezien dan- grotendeels in evenwicht. De vraaguitval komt doordat de eigen bijdrage hoger wordt; het economisch minder gaat en de eisen om in aanmerking te kopen voor kinderopvang-toeslag verscherpt zijn. Veel van de faillissementen worden niet alleen door de vraaguitval veroorzaakt maar met name door minder goede bedrijfsvoering, te positieve verwachtingen van de markt, denken dat het wel overwaait en onvoldoende weerstandsvermogen. Ik verwacht dat er eind volgend jaar nog een flink aantal kinderopvangorganisaties helaas is omgevallen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.