Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

‘Kinderopvang staat leegloop te wachten’

Tienduizenden ouders halen de komende jaren hun kinderen van crèches en buitenschoolse opvang. Zo blijkt uit onderzoek. Door de bezuinigingen wordt professionele kinderopvang voor hen onbetaalbaar.


Uit onderzoek in opdracht van het Netwerkbureau Kinderopvang blijkt dat de sector een leegloop te wachten staat. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Door de strengere eisen aan gastouderopvang is er nu een verschuiving merkbaar naar de crèches en buitenschoolse opvang, maar dat effect is tijdelijk, stellen de onderzoekers. Naar schatting zullen 39.000 tot 104.000 minder kinderen gebruik maken van de kinderopvang tot 2014. Dat is zo'n 5 tot 13 procent.

Onderschat
Een van de onderzoekers, Ed Buitenhek, zegt in de krant dat de wachtlijsten bij de buitenschoolse opvang het snelst ‘opdrogen'. Volgens Buitenhek onderschat het kabinet de gevolgen van de bezuinigingen. Ouders zullen in 2014 niet een kwart meer, maar driekwart meer moeten betalen, stelt de onderzoeker.

Au pair
Ouders zullen volgens kinderopvangorganisaties Humanitas en SKON naar alternatieven zoeken. Kinderen gaan een dag minder naar de opvang en vaker naar familie. Ouders maken onderling afspraken en ook au pair-bureaus zeggen meer aanmeldingen te krijgen.

reed

14 reacties

 • no-profile-image

  Van Renesse

  De overheid wil de boetes ophalen die nu mogelijk zin. Om de kinderopvang te torpederen. Het heeft niets met kwaliteit te maken alleen met geld en de pot die gevuld moet worden, als ee. Nederlands gezin zou huishouden zoals de overheid dit doet, waren ze al lang failliet verklaard. Het schijnt alleen de overheid te zijn toegestaan als de pot leeg is het willekeurig op te halen bij de burgers. Pensioenfondsen doen hetzelfde het komt van links of van rechts maar we worden leeggehaald. Miss Hein een voorstel: geef de burger zakgeld en pak alles het is toch al bijna zover!!!!!!

 • no-profile-image

  w. venendaal

  misschien weten de nederlanders nu op welke partijen ze de volgende keer niet moeten stemmen.
  PVDA kwartje Kok wanneerkmt dat met terugwerkende kracht terug.Ook deze regering doet niets lekker meegenomen. Rutte zeker niet stemmen hij heeft zijn lesjes goed geleerd bij Unilever maar ook daar geldt eerst ik dan de rest.
  Mensen wordt eens wakker

 • no-profile-image

  de Jong

  Wat bedoel je precies met dit stukje tekst?

 • no-profile-image

  Ik wil er ook een schepje bovenop gooien. wij weten dat het kabinet geen verstand van kinderopvang hebt,aleen van bezuinigen.
  Dus ik denk dat ik het pedagoogische beleid, en protocol kindermishandeling ook maar met een korreltjes zout neem. De probemen met de jeugd neemt toe en kleine kinderen hebben geen veilige bassis meer als hun ouders werken ,als zij nog kunnen werken,maar ach, wat maakt meneer rutten dit uit,dat er meer werkeloze komen,wij gaan met ons allen een uitkering aanvragen.Maar mischien is het ook wel een iedee dat meneer rutten tijdens het wegbrengen van zijn was de eisen van de kinderopvang goed gaat doornemen,of anders opstappen.want ik raak mijn klanten en mijn kinderen kwijt.Als er toch veranderingen moet komen moeten ze een verbod doen op uitkeringen die meegaan naar het buitenland en kinderbijslag.
  want dat vind ik bij de zotte.

 • no-profile-image

  De titel zegt al genoeg, Nederland heeft gestemd op een Christelijk rechts kabinet, die met wat ze ook verder beweren, de vrouw weer achter het aanrecht en thuis willen hebben voor de kinderen, Niks mis mee, mijn moeder was ook altijd thuis voor mij.
  Maar tijden veranderen en je kan je niet vast blijven houden aan deze mor-relen en een gedachtegang uit het jaar 'kruik'. aldus mijn opinie
  Ik pas ervoor om mijn fantastische baan te verliezen op de BSO, door een stelletje bureaucratische piepeltjes in Den Haag!

 • no-profile-image

  Geerts

  Wij bestaan nu bijna 4 jaar met ons kleinschalig KDV. We krijgen ontzettend veel vraag van ouders, of het werkelijk allemaal zo duur gaat worden, of een van de ouders niet zal moeten stoppen werken. Al deze vragen maakt de toekomst voor ons KDV, onze medewerksters, maar ook voor de ouders en kinderen erg onzeker.
  Dus ja, inderdaad kunnen we niet iets van actie voeren of dergelijk, wij doen mee!!!

 • no-profile-image

  Schandalig wat er hier gebeurt! Ik kom uit een tijd dat er veel sleutelkinderen waren. Toen stonden de creches nog in de kinderschoenen. Er gaan verkeerde dingen gebeuren dat zie ik nu al. Criminaliteit gaat omhoog als de kinderen die nu worden opgevangen op de
  bso, op straat hun vertier gaan zoeken. Overal gaan we weer de hangjongeren krijgen waar we veel overlast van gaan krijgen of juist de eenzaamheid van het kind als dat dagelijks uren alleen is. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Ik hou mijn hart vast als deze jongeren over tien jaar in de maatschappij moeten deelnemen.

 • no-profile-image

  van den Burg

  Ik werk al zes jaar als gastouder en ben dit jaar als zelfstandig ondernemer begonnen. Wat het kabinet nu doet doet niet alleen af aan de kwaliteit van de kinderopvang, maar ook aan emancipatie van gezinnen (voorbeeld voor kinderen) maar ook economisch is dit een enorme misstap.

  Vrouwen / mannen zullen minder werken. Kinderen zullen bij een informele (niet gecontroleerde) opvang terecht komen.

  Mensen zullen minder werken wat niet ten goede komt aan onze economische gezondheid.

  Mijnheer Rutten, zonder kids, met de was onder de arm naar mams...

  Graag nieuwe verkiezingen met een president die invoelt dat werken niet alleen moet maar ook prettig is voor mensen. En ook het gevoel voor kids zodat veiligheid en goede begeleiding gewaarborgd is en blijft.

  Waarom niet onze krachten bundelen en een groots protest organiseren?
  Ik doe mee, wil zelfs organiseren.

  In andere jaren waren we in Nederland groots om onze stem te laten horen.
  Op naar de baricades! Werkende ouders, kinderen die opvang vragen en ook alle medewerkers die met zoveel liefde kinderen opvangen.

  Marga van den Burg,
  Bierum

 • no-profile-image

  van Amerongen

  Dat denk ik helaas wel. Ouders, kinderen en opvangorganisaties kunnen hier niet van profiteren. Op geen enkele manier.

  Ook het terugdringen van de 'voorbereidingstijd' bij de BSO en pas beginnen vanaf wanneer scholen uit zijn en het opschroeven van de prijzen... Ouders gaan hierdoor meer geld betalen, voor dezelfde service. Voorbereiding blijft immers nodig, maar bij een hoger uurtarief krijgen ze niet meer vergoeding, omdat de vergoeding vaak lager is dan het uurtarief wat kinderopvangorganisaties hanteren. Bovendien zorgen die verschillende schooltijden voor extra administratieve lasten, waardoor daar ook weer extra tijd (en dus kosten) in gaan zitten. Jammer dat op deze manier tekorten moeten worden aangevuld, terwijl ouders het niet eens een probleem vinden als je het goed onderbouwd. Ik vind het heel jammer dat ouders nu keuzes gaan maken op basis van kosten en niet op basis van kwaliteit. Ik dacht juist dat de kwaliteit in de kinderopvang echt weer wat toe zou nemen vanwege concurrentie en vanwege het belang van minimaal twee pedagogisch medewerkers op de groep en de kritische blik van ouders en instanties. Maar nu heb ik daar echt m'n twijfels over. Ouders kiezen nu wellicht eerder voor goedkope opvang, dan voor kwaliteit omdat ze gewoon niet anders kunnen!

  Jammer voor het kind, de ouders en de kinderopvangorganisaties.

 • no-profile-image

  Luiten (NL-Eyes)

  In het rapport zelf komt wel degelijk de gastouderopvang aan bod. Omdat de prijsgevoeligheid bij die opvangvorm veel groter is (althans dat blijkt uit oudere onderzoeken), worden de effecte voor gastouderopvang veel hoger ingeschat. Afhankelijk van het scenario: tussen de - 27% en -32 % cumulatief tot en met 2015.

 • no-profile-image

  van der Horst

  Hieronder lees ik reacties over hoe dit is voor de kinderen en de ouders, helemaal mee eens, maar ook voor de kinderopvang sector als werkgever zal het een flinke duit worden...

  Wanneer de groepen leeglopen zijn de leidsters ook niet meer nodig..
  Wat gebeurt er met deze mensen?

  De regel was ontstaan om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen..
  Ook de moeders.
  Dit lukte, maar zal nu weer teruglopen.
  Daarnaast zal de groepsleiding dus ook thuis komen te zitten.


  Regering maakt hiermee een grote, een hele grote, fout!

 • no-profile-image

  Van Rijssen

  Deze berichtgeving is alleen van betrekking op kinderdagverblijven en BSO,niet op gastouders.De gastouders zullen het hierdoor dus veel drukker gaan krijgen.Er zijn ook een aantal grote gastouders,die een mini creche hebben zoals ik,die hiervan profiteren

 • no-profile-image

  Hermans

  Heel lang heb ik gewacht met het krijgen van een kind omdat ik niet zeker zou weten of ik het financieel op zou kunnen brengen. Uiteindelijk was mijn wens om een kind krijgen te groot, maar soms ben ik bang voor de toekomst van mijn kind. Kan ik hem straks datgene geven en bieden wat hij nodig heeft voor zijn eigen toekomst? Elke maand ben ik alleen al aan de zorg en KDV 600 euro per maand kwijt. Dit houdt in dat ik nog 500 euro over heb om de overige lasten te dragen zoals boodschappen en benzine om op het werk te komen. Als ik nu ervoor kies om minder te gaan werken schiet ik er niets mee op. Ja, heb de kosten van het KDV dan niet meer, maar ik kan straks niet meer uren gaan werken bij mijn baas. En mijn kind ... die is blij dat hij kan spelen met andere kinderen, want een broertje of zusje zit er helaas niet meer in.

 • no-profile-image

  grijpink

  Wanneer ik zie welke ontwikkelingskansen kinderen binnen de kinderopvang krijgen, dan betreur ik dit bericht. Kwetsbare kinderen, kinderen die behoefte hebben aan andere kinderen, samen eten, samen nieuwe uitdagingen aangaan, muziek, dans, kleien, zand, water, troost, plezier, bewegen, en ga zo maar door....... Er gaan kansen verloren op deze manier. Doen ouders, au-pairs of buren het dan niet goed genoeg? Zij doen het prima, maar kinderopvang en ouders vullen elkaar zo mooi aan, zij maken samen het kinderplaatje compleet!

Of registreer je om te kunnen reageren.