Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Van Hijum wil meer transparantie van inspectieresultaten

Van Hijum wil meer transparantie van inspectieresultaten

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat ouders in de toekomst op kosten van de kinderopvanginstelling een onderzoek kunnen instellen naar zaken die een onvoldoende scoren bij de inspectie. Ook pleit hij voor meer transparantie en wil kinderopvanginstellingen verplichten GGD-inspectierapporten online te plaatsen.

Openbaarheid inspectierapporten
D66 en SP steunen het voorstel van Van Hijum. Overigens worden inspectierapporten nu al  online gepubliceerd door de lokale GGD's. Inspectierapporten zijn nu al in te zien door ouders. Maar zij zijn hiervan niet altijd op de hoogte. Lang niet iedere kinderopvangorganisatie plaatst het inspectierapport online. Dit moet, als het aan het CDA ligt, binnenkort verplicht worden. Het voorstel komt naar aanleiding van Het Hofnarretje in Amsterdam en de conclusie dat ook daar door de gemeenten onvoldoende is ingespeeld op adviezen van de GGD.

Handhavingsbeleid gemeenten
Hoewel de SP het voorstel van Van Hijum steunt, is de partij van mening dat er nog veel meer moet gebeuren om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren. 'In 60 procent van de inspecties worden er tekortkomingen geconstateerd. Vervolgens wordt er onvoldoende gedaan door de gemeenten', zegt Kamerlid Nine Kooiman. Kooiman roept de minister op ervoor te zorgen dat gemeenten een handhavingsbeleid gaan hanteren. Ook D66 voelt wel wat voor een openbaarheid van de inspectierapporten. Kamerlid Fatma Koser Kaya: 'Transparantie komt kwaliteit ten goede. Dan kunnen de ouders echt vergelijken.'

Marianne Velsink

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    De haas

    Tsjonge jonge.. Wat een toppoliticus.... Als de GGD risico gestuurd gaat controleren i.p.v het zgn. lijstjeswerk is dit geen issue meer. Presteer je continue onder de maat? Simpel kraan dicht. Geen subsidie meer. Opgelost. We moeten af van het gegeven dat er in tot in sint juttemis gehandhaafd kan worden. Waardoor de deuren gewoon op kunnen blijven. Rapporten staan nu al online. Plaats een link naar de GGD website waar het rapport te vinden is en klaar is Kees. Leuk dat meneer Hijum (?) er iets over wil zeggen.. Maar in dit geval geldt mijn inziens: spreken is zilver ... Zwijgen is... juist... goud!

  • no-profile-image

    De haas

    Tsjonge jonge.. Wat een toppoliticus.... Als de GGD risico gestuurd gaat controleren i.p.v het zgn. lijstjeswerk is dit geen issue meer. Presteer je continue onder de maat? Simpel kraan dicht. Geen subsidie meer. Opgelost. We moeten af van het gegeven dat er in tot in sint juttemis gehandhaafd kan worden. Waardoor de deuren gewoon op kunnen blijven. Rapporten staan nu al online. Plaats een link naar de GGD website waar het rapport te vinden is en klaar is Kees. Leuk dat meneer Hijum (?) er iets over wil zeggen.. Maar in dit geval geldt mijn inziens: spreken is zilver ... Zwijgen is... juist... goud!

Of registreer je om te kunnen reageren.