Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onvoldoende handhaving bij slechte kinderopvang

Onvoldoende handhaving bij slechte kinderopvang

Zorgwekkend noemt minister van Sociale Zaken Henk Kamp de conclusies uit het onderzoek naar de kwaliteit van het gemeentelijke toezicht op de kinderopvang, van de Inspectie van het Onderwijs (IvhO). In 60 procent van de inspectierapporten werden tekortkomingen geconstateerd en handhaafden veel gemeenten vervolgens niet of nauwelijks.

Cijfers
Kamp vindt dat ondernemers in de kinderopvang de regels te vaak overtreden, maar vindt het ook zorgelijk dat dit niet altijd effectief wordt aangepakt. Zo halen slechts 32 gemeenten het om alle verplichte onderzoeken uit te voeren. Er werd in 2009 wel iets meer gehadhaafd dan in 2008, maar de handhaving is nog ruim onvoldoende. Overleg en overreding zijn de meest gebruikte vormen van handhaving. In 17 procent van de gevallen had de gemeente geen inzicht in het resultaat van de handhaving.

Streng bij de start
Minister Kamp wil dat er vanaf 2012 efficiënter en effectiever toezicht wordt gehouden. Dit doet hij door startende ondernemers streng te laten controleren om te voorkomen dat ondernemers die niet aan de eisen kunnen voldoen toch alvast beginnen met het opvangen van kinderen. Indien mogelijk wordt bij deze vroege inspectie ook gekeken naar de inspectiehistorie van andere locaties van dezelfde ondernemer. Binnen enkele maanden moet er nacontrole worden gedaan op zaken die in het eerste stadium nog niet gecontroleerd konden worden.

Andere invulling inspectie
Alle locaties worden jaarlijks gecontroleerd, alleen de intensiteit van die controle verschilt per opvanglocatie. Slecht presterende ondernemers krijgen een intensievere controle. De GGD zal jaarlijks steekproefsgewijs gastouders controleren, gebaseerd op het risicoprofiel die de GGD van de gastouderbureaus maakt. Het gastouderbureau wordt vervolgens aangesproken op tekortkomingen van de gastouder. Zo blijft er meer capaciteit over om kinderdagverblijven, bso’s en gastouderbureaus te controleren. De controle zal inhoudelijk veranderen omdat er meer gelet gaat worden op kernzaken die essentieel zijn voor de groep. Controle van de documenten vindt vooraf plaats om tijd te winnen. Eenmaal ter plaatse is het de verantwoordelijkheid van de ondernemer om de benodigde informatie op overzichtelijke wijze te tonen aan de inspecteur. Inspecties zijn altijd onaangekondigd en er wordt bij een overtreding altijd gehandhaafd.

Prestaties gemeenten openbaar
Omdat de verschillen in gemeenten zo groot zijn, wil de minister meer transparatie in welke gemeenten het wel goed doet en welke gemeenten niet. Gemeenten worden in drie categorieën ingedeeld: A (gemeenten die hun taken naleven), B ( gemeenten waarmee verbeterafspraken zijn gemaakt) en C (gemeenten die niet of onvoldoende meewerken). Het valt minister Kamp op dat het merendeel de uitvoering van de handhaving niet goed op orde heeft en hij wil deze gemeenten faciliteiten op het gebied van kennis en ervaring.

Lees de brief van Minister Kamp >>

Beluister een interview op Radio 1 met Anneke Bouwmeester van de Mogroep Kinderopvang >> 

2 REACTIES

  1. Als BBLer PW3 loop ik stage op een peuterspeelzaal die naar mijn mening veel beter georganiseerd is en beter gecontroleerd wordt dan menig kinderdagverblijf.
    Ik ben de enige van mijn klas die peuterspeelzaal doet, maar ik ben blij dat ik dat een een jaar heb mogen doen. Helaas wordt dat niet vergoed maar ik heb het idee dat ik beter begeleid ben dan mijn lieve klasgenootjes, die vaak aan hun lot worden overgelaten. En dan bedoel ik ook echt alleen een groep draaien (dat zal op een peuterspeelzaal never nooit gebeuren) en daar geen feedback op krijgen (positief of negatief). Ze mogen vaak ook niet aan de ouders laten weten dat ze stagiares zijn, dus als er iets fout gaat wie is er dan verantwoordelijk? Ik maak mij zorgen want vanaf het volgend schooljaar moet ik ook gaan werken op een KDV of een BSO en ik weet nu al dat ik de begeleiding van de peuterspeelzaal ga missen. MIjn voorstel is de grote organisaties eens goed onder de loep te nemen. want ouders horen te weten aan wie ze hun kind toevertrouwen.

  2. Lees alle reacties
  3. GGD zou niet alleen startende, maar ook vooral de grootste Kinderopvangorganisaties beter moeten gaan controleren:
    Partou bvb heeft een zorgwekkend inrichting beleid: de kleuren van de binnenmuren in BSO-s zijn verzadigd: verzadigde kleuren die op de eerste blik zeer aantrekkelijk voor kinderen (en ouders) zijn, is vooral geweldig voor de marketing. Het lijkt binnen alsof je in een speelgoeddoos bent beland.
    De langdurige blootstelling van het oog aan deze kleuren niet minder schadelijk voor de psyche. Niet minder zijn deze kleuren schadelijk voor gezondheid: van grote oppervlakte van rode kleur (ook als je niet naar deze kleur kijkt, elke kleur vibreert anders) doet het hart sneller kloppen, verhoogt drukte, honger en agressie, zelfs sex-gevoelens. Theaters, chinese restaurant en lichte-zedenplekken hebben niet voor niks de rode kleur. Verder, in de aanwezigheid van giftig –groen (in de natuur hebben alleen giftige planten en diertjes deze waarschuwingkleur) wordt een mens angstiger, etc.
    Kinderoragnisatie Partou denkt blijkbaar meer aan marketing en verft zijn binnenmuren in bloedrood, giftig groen, donker paars, ‘Oranje’-oranje. Of is het marketing, of onwetendheid, wat niet minder zorgwekkend is.
    Muren van een ruimte waar kinderen dag in dag uit uren doorbrengen is niet strikt wat een mens mishandeling noemt, maar als je denkt dat bij het wetenschappelijke onderzoek van visuele waarneming zonder schriftelijke toestemming van de ouders kinderen niet aan zulke hoeveelheid (lees oppervlakte) verzadigd kleur blootgesteld mogen worden, en dat de wetenschappers niet langer dan paar uur kinderen in een kamer met verzadigde kleuren laten zitten. Dat ouders dat niet weten is niet zo verbazend, maar dat instanties zoals GGD dat ook niet weten, en erop niet reageren?
    Partou is de koploper Kinderopvangorganisatie in Amsterdam: als zij niet genoeg bekwame mensen hebben, die het beste voor kinderen kiezen, wie dan wel?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.