Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scholen met eigen kinderopvang: ‘volg ons voorbeeld’

Scholen met eigen kinderopvang: 'volg ons voorbeeld'

Onlangs verrichtte adviesbureau Penta Rho een onderzoek binnen de landelijke Kopgroep Kinderopvang, waarin schoolbesturen zijn verenigd die kinderopvang in eigen beheer organiseren. Hoewel het om een klein aantal gaat (ruim 10 schoolbesturen die zich hebben verenigd), zijn de scholen wel tevreden over de gekozen koers en raden andere schoolbesturen aan hun voorbeeld te volgen.

Voordelen
In 2007, toen de motie Van Aartsen/Bos inging, kozen de meeste schoolbesturen voor het makelaarsmodel waarin de school een convenant afsluit met een of meer geregistreerde aanbieders van kinderopvang. De schoolbesturen die nu kinderopvang in eigen beheer organiseren, kozen toch een andere koers, onder andere omdat bleek dat de kinderopvang pedagogisch onvoldoende op het onderwijs was afgestemd. Ook zou de afstemming over de dagelijkse gang van zaken teveel tijd kosten. Door het zelf te organiseren hebben de scholen zelf de regie over het pedagogisch beleid, de gebruikte methodieken en het activiteitenpakket. Dit noemen ze in het onderzoek als een groot voordeel. Een ander veel genoemde reden is dat hun concurrentiepositie verbetert nu ouders niet alleen kiezen voor de kwaliteit van de school, maar ook meteen voor de kwaliteit van de kinderopvang.

Verschillende cao’s
In alle gevallen is het bestuur van de kinderopvangorganisatie gelijk aan het bestuur van de onderwijsstichting. De meeste schoolbesturen trekken een medewerker aan die op managementniveau verantwoordelijk is voor de kinderopvang. Bij de helft van de ondervraagde schoolbesturen stuurt een coördinator kinderopvang de werknemers op locatieniveau aan. En hoe zit het dan met de medewerkers? De meeste schoolbesturen kiezen ervoor om het personeel in eigen dienst te nemen, een enkel schoolbestuur werkt met een onderaannemer. De combinatiefunctie is erg in trek, maar dat de school werkt met een andere CAO als de kinderopvang wordt als een drempel ervaren. De schoolbesturen zijn het erover eens dat het opzetten van een eigen kinderopvangorganisatie maatwerk is. Zij vinden het zeer wenselijk dat wet- en regelgeving wordt aangepast.

Steeds meer interesse
Hoewel er nog relatief weinig schoolbesturen zijn die de keuze hebben gemaakt om kinderopvang in eigen beheer te organiseren, is er wel sprake van een toenemende interesse in het onderwerp. ‘Zowel vanuit de kinderopvang als vanuit het onderwijs’ vertelt Karin Soldaat van adviesbureau Penta Rho. ‘Je merkt dat schoolbesturen daarin juist samenwerking zoeken met de kinderopvang en gezamenlijk hierin willen optrekken.’ Ook bij cursussen van het Netwerkbureau Kinderopvang hierover is te merken dat de interesse in kinderopvang in eigen beheer aan het toenemen is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.