Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Kinderen in de kinderopvang zijn slimmer

Kinderen in de kinderopvang zijn slimmer

Jonge kinderen die naar de kinderopvang gaan zijn slimmer, socialer en hebben meer zelfvertrouwen dan hun thuisblijvende leeftijdsgenoten. Dit concludeert ontwikkelingspsycholoog Elly Singer van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Complexer gedrag
Het samenspel met leeftijdsgenootjes zorgt ervoor dat kinderen complexer gedrag vertonen. Elly Singer vertelt: 'Ze kijken wat een ander doet en imiteren dat, maar dagen elkaar ook uit. Zo leren kinderen nieuwe vaardigheden. Ze bouwen bijvoorbeeld complexere torens en spelen meer rollenspellen.' Overigens vindt Singer wel dat kleine baby's over het algemeen wel gebaat zijn bij thuisblijven.

Voorsprong
Volgens Singer worden kinderen die veel met vriendjes spelen motorisch vaardiger, socialer en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Door 'te doen alsof' leren kinderen bovendien na te denken over sociale situaties. 'Vaardigheden die een brede basis geven die ze nodig hebben voor een goede ontwikkeling', zegt Singer. 'Dat geeft ze een voorsprong.' In de Volkskrant zegt Singer dat kinderen veel leren van spelgenoten. Volwassenen zijn vooral nuttig voor de taalontwikkeling van het kind, en de emotionele veiligheid.

Alles samen in de groep
Het groepsgebeuren op een kinderdagverblijf zorgt ervoor dat kinderen makkelijker ergens in meegaan. Singer: 'Thuis wil je toch vaak dat iets sneller gebeurt: nu eten of even opruimen. Een kind past zich niet aan jouw ritme aan. Op de crèche doen ze alles met z'n allen. Dan zijn er veel minder disciplineproblemen. Kinderen kopiëren elkaar vanzelf.'

Bron: Spitsnieuws.nl/Volkskrant

Marianne Velsink

3 reacties

 • no-profile-image

  EZ

  Altijd al geweten dat een paar dagen per week (in ons geval 2x/week) geen kwaad kan, en zelfs zeer goed voor hun ontwikkeling is.

 • no-profile-image

  Meijer

  Hehe, eindelijk eens POSITIEVE geluiden over de effecten van kinderopvang op kinderen! (Wisten wij allang natuurlijk)

 • no-profile-image

  Meijer

  Hehe, eindelijk eens POSITIEVE geluiden over de effecten van kinderopvang op kinderen! (Wisten wij allang natuurlijk)

Of registreer je om te kunnen reageren.