Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Test je taalniveau

In de 37 grootste gemeenten wordt het taalniveau van pedagogisch medewerkers, die werkzaam zijn op VVE-groepen, opgekrikt. In 2015 moet 90 procent van alle medewerkers in VVE-groepen voldoen aan de 3F taaleis. 3F staat gelijk aan een mbo-4 of een havoniveau. Maar wat houdt die taaltoets in en wat kun je verwachten?

Namens de training Allemaal Taal van uitgeverij ThiemeMeulenhof mogen we lezers van Kinderopvangtotaal een voorproefje geven van de taaltoets. Handig om te kijken hoe het eigenlijk zit met jouw taalniveau en om te kijken wat je kunt verwachten (als je de toets nog niet hebt gemaakt).

Deze week staat deze vaardigheid centraal: Leesvaardigheid

Lees onderstaande tekst en beantwoord de vragen:

'Dikke baby's zijn niet schattig'

Het is belangrijk dat in de jeugdgezondheidszorg het bij kinderen tussen 0 en 2 jaar al geconstateerd wordt als ze te dik dreigen te worden, op die manier wordt erger voorkomen.

Dat staat in de nieuwe Richtlijn Overgewicht Jeugdgezondheidszorg die donderdag gepresenteerd wordt tijdens het congres Kinderobesitas 2012.

Obesitas toegenomen

Het afgelopen decennium zijn kinderen veel zwaarder geworden. Zowel het aantal kinderen met overgewicht als met obesitas is toegenomen. In 1997 was 9 procent van de jongens en 12 procent van de meisjes te dik. In 2009 was dat respectievelijk 13 procent en 15 procent.

Volgende generatie

"We denken dat het aantal in de volgende generatie minder zal worden. Het is nog niet feitelijk aangetoond, maar de aanwijzingen zijn er wel al", aldus hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hirasing van het VUMC in Amsterdam.

Dat komt volgens de hoogleraar onder meer doordat er meer op gelet wordt en het onderwerp beter bespreekbaar is geworden. "Daarom is het nu nog belangrijker dat we de aandacht niet laten verslappen. Als kinderen voor hun 2e jaar al te dik zijn, blijven ze dat geregeld. We moeten af van het beeld dat dikke baby’s er zo schattig uitzien." (Nu.nl)

Meer tests