Arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden
waarom-steeds-meer-pmers-als-zzper-gaan-werken

Goed werkgeverschap: Medewerkers behouden is belangrijker dan werven

Het vinden van goed personeel voor de kinderopvang is een groot probleem. Des te belangrijker om te zorgen dat je huidige personeel tevreden is en niet weg gaat. Meer dan ooit is goed werkgeverschap van belang. Hoe pakken organisaties dit aan in de praktijk? Een serie over goed werkgeverschap. In deze eerste aflevering vertelt Wenda Bolink over de medewerkersreis, die in de kinderopvang echt wel wat beter kan. ‘Behoud van medewerkers is het nieuwe recruitment.’
kinderopvang

Arbeidsmarktontwikkelingen: stabiliteit in personeelstekorten kinderopvang

Hoopvol nieuws als het gaat om de personeelstekorten in de kinderopvang. Uit de nieuwste quickscan van Kinderopvang werkt! blijkt dat er (opnieuw) een lichte afname is van de personeelstekorten.
Arbeidsvoorwaarden
921-procent-van-werknemers-met-pedagogisch-beroep-vindt-werk-inhoudelijk-leuk

92,1 procent van werknemers met pedagogisch beroep vindt werk inhoudelijk leuk

Hoe is het gesteld met het werkplezier in de kinderopvang? Volgens cijfers van het CBS vrij goed. Medewerkers die een pedagogisch beroep uitoefenen, vinden hun werk inhoudelijk bovengemiddeld leuk. Dat blijkt uit de Werknemersenquête van het CBS.

Werknemers behouden en aantrekken? ‘Vraag je af welk gevoel je ze vanaf de eerste dag geeft’

Helaas leven we in een tijd waarin er een groot tekort is aan personeel in de kinderopvang. Vacatures worden maar niet ingevuld en het personeel loopt op haar tandvlees. Bij werkgevers rijst dan ook de vraag: Hoe zorg je ervoor dat je interessant bent voor mogelijke nieuwe werknemers? En hoe blijf je aantrekkelijk voor huidige werknemers? ‘De hoogte van het salaris is voor veel mensen niet het belangrijkste.’

Geheel verzorgd zij-instromen in de kinderopvang: zo doen ze dat in Rotterdam

Meer mensen aan het werk krijgen in de kinderopvang: gemeente Rotterdam, het UWV, uitzendbureau Unique en het Rotterdamse Albeda Sociaal en Pedagogisch werk hebben een speciaal leerwerktraject voor zij-instromers opgestart. Het uitzendbureau verzorgt de opleiding, betaalt de kosten en detacheert de deelnemers bij een kinderopvangorganisatie. Ook krijgen ze een eigen coach tijdens de opleiding. De teller staat inmiddels op twintig deelnemers.
natascha-van-der-post

Opinie Natascha van der Post: ‘Verdeeldheid tussen branchepartijen zorgt voor onrust’

Eén cao voor de kinderopvang waarin ieders belangen worden vertegenwoordigd. Dat willen we allemaal. Toch? BVOK-voorzitter Natascha van der Post in elk geval wel. Toch is ze niet blij met de nieuwe cao Kinderopvang die nu geldt voor de hele sector. 'De cao Kinderopvang sluit helaas nog steeds niet helemaal aan bij de behoeften van de kleine ondernemer, ondanks dat het merendeel van de kinderopvangorganisaties uit kleine ondernemers bestaat.' Lees hier haar opiniestuk.
Arbeidsvoorwaarden
cao-kinderopvang-nu-geldig-voor-alle-medewerkers

Cao Kinderopvang geldt nu voor álle medewerkers in de kinderopvang

De cao Kinderopvang 2023-2024 is algemeen bindend verklaard. Dat betekent dat de cao niet alleen van toepassing is op medewerkers van organisaties die zijn aangesloten bij cao-partijen BK en BMK, maar geldt voor alle medewerkers in de kinderopvang waaronder ook medewerkers van gastouderbureaus. En goed nieuws: iedereen heeft nu recht op de eenmalige uitkering in juli 2023.
kinderopvang

Bestaan als zzp’er wordt onaantrekkelijker: wat zijn de gevolgen?

Door 'schijnzelfstandigheid' tegen te gaan, wil de overheid het zzp-schap met nieuwe wetgeving onaantrekkelijker maken. Wat betekent dat voor de toekomst van zelfstandigen in de kinderopvang? 'Ik denk dat we na de opkomst van de zzp'er in een periode van bezinning terechtkomen', zegt Emmeline Bijlsma, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang.
baby kinderopvang

FNV en CNV: ‘Investeer in kinderopvang en voer nieuwe stelsel gefaseerd in’

De FNV en het CNV maken zich zorgen over het aangekondigde uitstel van het nieuwe kinderopvangstelsel naar 2027. Wat vinden de werknemers in de kinderopvang hier eigenlijk van? Om hun stem te laten horen heeft de FNV een enquête uitgezet. Aan de hand van de resultaten hebben de vakbonden een aantal aanbevelingen voor het kinderopvangdebat van de Tweede Kamer gedaan.
Coronavirus
kinderopvangmedewerkers-met-long-covid-een-hutje-op-de-hei-zou-nu-het-absolute-walhalla-zijn

Kinderopvangmedewerkers met long covid: ‘Eerlijk gezegd dacht ik ook dat ik geen risico liep’

Niet alleen zorg- en onderwijspersoneel, ook kinderopvangmedewerkers worden veelvuldig aan het coronavirus blootgesteld. Zo'n één op de tien Nederlanders krijgt te maken met long covid. Kim is een van de pm'ers die door long covid haar baan kwijtraakte. 'Ik vond het toen al vreemd dat ze zeiden dat kinderen het virus niet konden verspreiden; natuurlijk kunnen ze dat wel.'

Over arbeidsvoorwaarden

Werken in de kinderopvang

Er werken ongeveer een kleine 100.000 mensen in de kinderopvang. Er zijn daarnaast ook nog ongeveer 31.000 zelfstandigen (gastouders). De kinderopvang werkt met een eigen cao. Daarin zijn zaken als verzuim, salariëring, tijdelijke of flexcontracten, taakgebonden uren en gezond werken belangrijke thema’s.

Lees meer

Arbeidsvoorwaarden

Vakbonden, zoals FNV, zetten zich actief in voor de kinderopvang als fijne werkomgeving. Ook de twee brancheorganisaties zijn constant bezig met goed werkgeverschap. Daarnaast heeft FCB veel te bieden als het gaat om arbeidsvoorwaarden; denk aan gezond en veilig werken (werkdruk, risicomonitor), cijfers en onderzoek over de arbeidsmarkt in de kinderopvang, alles over scholing, loopbaan en het samenwerking met het beroepsonderwijs.

Werkdruk

Werkdruk is ook in de kinderopvang een hot item. De FNV doet hier regelmatig onderzoek  en in 2016 deed de SP onderzoek naar de werkdruk  en werkplezier. Daaruit bleek dat pm’ers veel van hun werk houden maar gefrustreerd raken door werkdruk, baanonzekerheid, administratieve rompslomp en wisselend beleid.

Personeel vinden

In de 2010 – 2015 verloren veel pedagogisch medewerkers hun baan vanwege de financiële crisis en bezuinigingen van de overheid. Veel organisaties gingen reorganiseren of zelfs failliet waardoor veel pm’ers op straat kwamen te staan. De populariteit van de opleiding pedagogisch werk nam sterk af door de sombere vooruitzichten. Inmiddels is de crisis achter de rug en zit de sector weer in een groeifase. Dat betekent onder meer dat het aantal vacatures voor pm’ers groeit. Doordat er nu veel minder pm’ers van de opleidingen af komen en bovendien de vraag groeit naar mbo-4 en hbo-krachten, is het lastig om voldoende en gekwalificeerd personeel te vinden. Vooral in de Randstad en grote steden is het heel moeilijk om nieuw personeel te vinden.
Door de verandering in de bkr op de babygroepen is daar meer personeel nodig. De kinderopvang heeft inmiddels de hoogste vacaturegraad in Nederland. Sinds 2018 is het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang actief. De aanpak van de krapte op de arbeidsmarkt is één van de hoofdactiviteiten.

Bkr verandert

De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) heeft gevolgen gehad voor de arbeidsvoorwaarden doordat de beroepskracht-kindratio verandert in de babygroepen en in de bso-groepen voor oudere kinderen. Daarnaast worden er ook hogere eisen gesteld aan de opleiding van pm’ers. Meer informatie hierover is te vinden in de themadossiers  Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) en Beroepskracht-kindratio (bkr).

Vacatures

Sportstuif Kinderopvang B.V. | Deurne
Sportstuif Kinderopvang B.V. | Schijndel
Sportstuif Kinderopvang B.V. | Schijndel
Sportstuif Kinderopvang B.V. | Schijndel