Home Tags Bso

Bso

Pedagogiek
Meisjes spelen op koningsdag in oranje kleding met een hoepel en blokken

Koningsdag-activiteiten voor jouw opvang

De Koning is bijna weer jarig. Hebben jullie nog inspiratie nodig voor een leuke activiteit? Wij doken in onze activiteitenarchief en vonden deze leuke voorbeelden!
Ouders

(Iets) minder personeelstekorten in de kinderopvang, wachtlijsten krimpen

Op 4 april heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karin van Gennip een Kamerbrief gestuurd over de voortgang van de aanpak personeelstekort in de kinderopvang. De strekking: de personeelstekorten zijn stabiel, de wachtlijsten krimpen (iets). Toch ziet de toekomst er niet zorgeloos uit.
Ontwikkeling van kinderen
beweegadvies_bos_blog_lizavanwijngaarden©spheer-SvA

Blog Liza van Wijngaarden – Ik ben sneller, ik ga je inhalen!

Vanaf dat een kind geboren wordt, begint de motorische ontwikkeling. Van het grijpen van voorwerpen en het trappelen van de benen in rugligging, tot het omrollen van de buik naar rug. Daarna gaat een kind tijgeren, kruipen en vervolgens zelfs lopen. Voor je het weet roepen ze ‘ik ben sneller dan jij, ik ga je inhalen!’ en loop jij daar hijgend achteraan.
Pedagogiek

Nu online: het aprilnummer van Management Kinderopvang

Nieuw in de kinderopvangpedagogiek is Mind-mindedness. Het leren kijken naar de emoties en gedachten die je denkt te zien bij een kind en daar woorden aan geven. Door kinderen op deze manier te benaderen worden ze socialer. Hoogleraar Ruben Fukkink vertelt wat we met Mind-mindedness kunnen in de kinderopvang. 
Pedagogiek
kind vliegtuig creatief energie

Drukke kinderen op de groep: ‘Ze hebben zulke mooie eigenschappen’

Sommige kinderen zijn altijd Heel. Erg. Druk. De ene pedagogisch professional kan hier beter mee omgaan dan de ander. Zitten drukke kinderen (een beetje) in jouw allergie? Connie Triantafillidis, co-auteur van het boek De gids over drukke kids, vertelt ons hoe je met deze kinderen omgaat.
Kwaliteit Opvang
Afbeelding van robot met baby gemaakt door AI

Een robot als groepshulp? De toekomst van AI in de kinderopvang

Voor veel professionals in de kinderopvang is het nog een ver-van-je-bedshow: AI, oftewel; kunstmatige intelligentie. Wat zijn de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor pm'ers?
Ouders
Kind met blokken

Minder lange wachttijden kinderopvang voor groot deel van ouders

De wachttijden in de kinderopvang zijn flink afgenomen. Maar, zo'n 15% van de ouders wacht wel nog drie maanden of langer voor een plekje op de kinderopvang naar keuze. 
Wet IKK
praten

Reageer nu via internetconsultatie op aanpassingen aan de 3F-taaleis

Op 1 januari 2025 moeten pedagogisch medewerkers taalniveau 3F of B2 Nederlands beheersen. Deze zogenaamde taaleis is onderdeel van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). De taaleis IKK werd echter onlangs iets versoepeld, om ‘m minder knellend uit te laten pakken in de praktijk. Je kunt nu reageren op deze aanpassingen via de internetconsultatie!
Kwaliteit Opvang
rapport

Het nieuwe LKK-rapport is uit: gemengd beeld van stabiliteit en verandering in kwaliteit

Voor de vijfde keer presenteren de Universiteit Utrecht en Sardes hun bevindingen over de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland. Hoe staat het ervoor nu corona zo goed als achter de rug is, maar de personeelstekorten (nog) hoogtij vieren?
Wet- en regelgeving
stopbord meisje

Zo wil de overheid voorkomen dat kinderopvangpersoneel uitstroomt als zzp’er

Het groeiend aantal zzp’ers in de (semi-)publieke sector, waaronder de kinderopvang, baart Den Haag zorgen. De Tweede Kamer wil de steeds groter wordende groep mensen die ervoor kiest om als zzp’er hetzelfde werk te gaan doen, tegengaan. In een brief aan de Kamer zet minister van Gennip (SZW) een aantal mogelijke maatregelen op een rij.
Nieuwsbrief Abonneren