Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen

De overheid wil kinderdagverblijven en peuterspeezalen meer op een lijn brengen (harmoniseren). Vanaf 1 januari 2018 moeten de financiering, kwaliteitseisen en het toezicht op elkaar afgestemd zijn en vallen ze onder één wettelijk kader. Gemeenten, kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen en (lokale) partners zijn druk bezig om samen invulling te geven aan de harmonisatie. Op deze dossierpagina verzamelen we al het nieuws over dit onderwerp.

Foto: ANP

Artikelen

 • buitenspeelruimte-Fotolia

  Eisen aan gezamenlijke buitenspeelruimte...

  Door de Wet IKK en Wet Harmonisatie zijn er onduidelijkheden ontstaan over het gezamenlijk gebruik van de buitenspeelruimte. Demissionair minister Asscher heeft nu besloten om deze regelgeving op te schuiven naar januari 2019. Dit schrijft hij aan de Tweede Kamer.

  4
 • 1-kinderopvangtoeslag-peuterspeelzaal-iStock

  Kinderopvangtoeslag voor peuterspeelzaalgebruikers

  Ouders die gebruik maken van de peuterspeelzaal kunnen vanaf 1 november 2017 kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Vanaf die datum wordt het LRKP-nummer zichtbaar zodat ouders met ingang van 1 januari 2018 de toeslag kunnen krijgen.

 • asscher-buitenspeelruimte-ANP

  Asscher wil duidelijke regels over...

  ‘De buitenspeelruimte moet gedurende de gehele opvang beschikbaar en exclusief toegankelijk zijn voor de in het kindercentrum aanwezige kinderen.’ Dat stelt demissionair minister Asscher in zijn brief aan de Tweede Kamer.

  1
 • harmonisatie-gemeenten-Fotolia

  Merendeel gemeentes heeft harmonisatie afgerond

  Uit recent onderzoek van Ed Buitenhek blijkt dat er in 60 procent van de gemeentes geen of hooguit enkele geregistreerde peuterspeelzalen meer zijn. Steeds meer peuterspeelzalen zijn omgevormd naar kinderopvang.

  1
 • Fotolia_22373954_Subscription_XL

  Wetsvoorstellen aangenomen door Eerste Kamer

  De Eerste Kamer heeft op 30 mei ingestemd met het wetsvoorstel innovatie en kwaliteit kinderopvang en het wetsvoorstel harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk.

  1
 • Harmonisatie-Arnhem

  Serie Harmonisatie: Arnhem

  Arnhem is van oudsher een stad met veel peuterspeelzaalwerk. Hoe heeft deze gemeente de harmonisatie aangepakt? Lees meer in deel 6 van de serie Harmonisatie.

 • Harmonisatie-Eindhoven

  Serie Harmonisatie: Eindhoven

  In deel 5 van de serie Harmonisatie vertelt bestuursvoorzitter van de Korein Groep Peter Notten hoe zijn gemeente Eindhoven invulling heeft gegeven aan de harmonisatie.

 • Dag-van-de-Voorschool

  Amsterdam organiseert Dag van de Voorschool

  Amsterdam organiseert op woensdag 12 april de Dag van de Voorschool. Op die dag kunnen ouders een kijkje nemen op een voorschool (kinderdagverblijf of peuterspeelzaal) bij hen in de buurt.

 • Orde%20van%20de%20Kinderopvang

  Blog De Orde - Ging het alleen maar om IKK

  De branche is in onrust, vragen, veronderstellingen, zoekend naar antwoorden. Bij de informatiebijeenkomst over de IKK werd dat meer dan duidelijk.

 • Harmonisatie-Enschede

  Serie Harmonisatie: Enschede

  In Enschede is ervoor gekozen om peuterwerk onder de regie van kinderopvang te brengen. Hoe is de gemeente in samenwerking met de kinderopvang te werk gegaan?

 • 1Harmonisatie-Zwartewaterland

  Serie Harmonisatie: Zwartewaterland

  In deel 3 van de serie Harmonisatie vertelt Jannet Hoentjen, directeur van Stichting Kinderopvang Zwartewaterland, hoe de harmonisatie in haar gemeente is aangepakt.

 • 1Uitstel-harmonisatie

  Directe financiering kan harmonisatie vertragen

  Er is een kleine mogelijkheid dat de harmonisatiewet toch wordt uitgesteld als het wetsvoorstel over de directe financiering van kinderopvangtoeslag voor 1 september 2017 wordt aangenomen.

 • Aangenomen-wetten

  Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstellen

  Tweede Kamerleden hebben met een ruime meerderheid vóór de twee wetsvoorstellen voor de kinderopvang gestemd. Het gaat om het wetsvoorstel Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK) en het wetsvoorstel Harmonisatie Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk.

 • Asscher%20debat%200217

  Asscher houdt tempo wetsvoorstellen...

  Minister Asscher wil het tempo hoog houden als het gaat om de invoering van twee wetsvoorstellen (Harmonisatie en Innovatie Kwaliteit Kinderopvang). Over enkele weken worden de concrete maatregelen via algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) in de Kamer besproken.

 • 1Harmonisatie-Velsen

  Serie Harmonisatie: Velsen

  In deze serie vertellen kinderopvang- en peuterspeelzaalmanagers hoe hun gemeente de harmonisatie heeft aangepakt en welke lessen hieruit te trekken zijn voor andere gemeenten. Deel 2: De gemeente Velsen

 • Harmoniatie-Dordrecht
 • Aandachtspunten

  Asscher denkt mee over knelpunten harmonisatie

  Gemeenten ervaren hier en daar knelpunten bij het harmoniseren van peuterspeelzalen. Zo zijn er o.a. nog vragen over de te hanteren cao, het toezicht na 1 januari 2018 en de communicatie met ouders.

 • 1Harmonisatie-Amsterdam

  Contouren harmonisatie Amsterdam bekend

  Gratis voorscholen zoals nu nog bestaan in Amsterdam, gaan verdwijnen. Maar de gemeente betaalt wel tot 15 uur opvang per week mee voor de laagste inkomens en kinderen met een taalachterstand.

 • Harmonisatiebijeenkomsten

  Informatiebijeenkomsten harmonisatie in de regio

  Sociaal Werk Nederland organiseert in maart tien regiobijeenkomsten om vragen van houders/eigenaren en gemeenten over de harmonisatie te beantwoorden.

 • Peter-van-Zijl-EPI

  Partnerblog - 2017, het jaar van de antwoorden

  De kinderopvang is altijd in beweging. Een vakgebied waar de overheid regelmatig een nieuwe aanpak op loslaat en waar iedereen wel een mening over heeft. Niet gek, want de impact van kinderopvang is groot, realiseren we ons steeds meer dankzij onderzoek en ervaring. Professionals in de kinderopvang houden zich bezig met een waardevol en kwetsbaar goed: de ontwikkeling van het kind.