Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Inspectie kinderopvang

De GGD-inspectie is een belangrijk onderwerp in de kinderopvang. Tijdens die inspectie houdt de GGD toezicht op de wettelijke kwaliteitseisen die gelden voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Lees er alles over in dit dossier. Foto: ANP 

Nieuws over toezicht

Nieuws over inspectie kinderopvang

 • inspecteurs-ANP

  Inspecteurs aan het woord

  Inspecteurs, rapporten, ‘afvinklijstjes’… Het zijn geen termen waar houders in de kinderopvang van beginnen te glunderen. Maar wie zijn die inspecteurs en wat zijn hun drijfveren?

 • pilot-samen-observeren

  GGD-pilot 'Samen observeren' vergoot begrip...

  GGD GHOR Nederland heeft samen met kinderopvangorganisaties de pilot 'Samen observeren' gedaan.

 • fusie-nvtk-vtoi

  Fusie toezichthouders kinderopvang en onderwijs

  Per 1 juli fuseert de NVTK met de VTOI. De verenigingen hebben veel gemeen en kunnen samen meer bereiken.

 • risicoprofiel-kinderopvang-Fotolia

  Online factsheet risicoprofiel

  Belangenvereniging BOinK heeft een factsheet online gezet over het risicoprofiel in de kinderopvang. Op de sheet wordt kort uitgelegd wat een risicoprofiel is en welke kleuren er gegeven worden aan opvanglocaties.

  1
 • Overdracht

  Overdracht is nog geen overgang

  Hoe kan het dat de overdracht van voorschoolse voorzieningen naar de basisschool nog altijd ‘braakliggend terrein’ is? IJsbrand Jepma van Sardes geeft suggesties voor hoe het beter kan.

 • Tips-GGD

  Onaangekondigde inspectie: zo bereid je je...

  Als de GGD onaangekondigd op de stoep staat en dat eigenlijk net niet handig uitkomt, kun je zomaar alles verkeerd doen met grote gevolgen van dien. Hoe kun je je beter voorbereiden op een onaangekondigd GGD-bezoek?

Nieuws over veilige kinderopvang

 • Veilige-kinderopvang-ANP

  100 procent veilige kinderopvang bestaat niet

  Wat kan de kinderopvang nog meer doen om een veilige omgeving voor kinderen te garanderen? Of moeten we erkennen dat misbruik op de groep nooit helemaal te voorkomen is?

  1
 • Romy-de-Moor-kinderopvang-Haarlem

  Blog Romy de Moor - Goed gedaan kanjer

  Met open mond en geconcentreerde blik gingen eerst de sokken aan. Vervolgens pakte hij zijn schoenen en trok ze beide aan. Met een glimlach van oor tot oor, en zijn schoenen verkeerd om aan, kwam hij naar me toe en zei vol trots: ‘Kijk juf, zelf gedaan!’

  2
 • gezonde-kinderopvang-veiligheid

  Veiligheid in de kinderopvang: uitdagen zonder...

  Een van de thema’s van het project Gezonde Kinderopvang is ‘Veiligheid’. Het gaat daarbij om het stimuleren van zelfstandigheid binnen grenzen.

 • tips-verslikking-iStock

  Tips om (dodelijke) verslikking te voorkomen

  Na het tragische nieuws over een peuter die zich dodelijk verslikte in een pannenkoek in een restaurant in Brabant, komt chirurg Mariëlle Vehmeijer met tips om verslikking te voorkomen.

 • Screeninggastouder

  Meeste meldingen continue screening uit...

  De continue screening die wordt gebruikt om misstanden in de kinderopvang aan het licht te brengen leverde in 2016 48 signalen op. De meeste signalen hadden betrekking op huisgenoten van gastouders. Geen enkel signaal had betrekking op een houder.

 • Risicovol-spelen

  Ouders willen risicovol spel, maar durven niet

  Ouders willen wel dat hun kind risicovol speelt en zelf leert waar grenzen liggen, maar vinden dit in de praktijk lastig toe te passen.

Nieuws over gezonde kinderopvang

 • evaluatie-gezonde-kinderopvang-iStock

  Scholing 'Gezonde Kinderopvang' heeft effect

  Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft de scholing 'Een Gezonde Start' en 'Aanpak Gezonde Kinderopvang' geëvalueerd bij tien kinderopvangorganisaties en drie brede scholen.

 • 1-serie-gezonde-kinderopvang

  Serie Gezonde Kinderopvang: ‘Wij vullen groen...

  Hoe breng je enthousiasme voor de natuur over op kinderen? De houding van de pm’ers is cruciaal, maar ook het aanstellen van een groene ambassadeur doet veel goeds. Inspiratie komt vaak van bijzondere best practices. ‘Wij werken naar Scandinavisch voorbeeld.’

 • management-gezonde-kinderopvang-iStock

  Serie Gezonde Kinderopvang: Koprollen maken in...

  In de kinderopvang zitten en wachten kinderen te vaak en te lang. Het programma Gezonde Kinderopvang helpt om daar verandering in te brengen.

 • gezonde-kinderopvang-veiligheid

  Veiligheid in de kinderopvang: uitdagen zonder...

  Een van de thema’s van het project Gezonde Kinderopvang is ‘Veiligheid’. Het gaat daarbij om het stimuleren van zelfstandigheid binnen grenzen.

 • JOGGgemeenteANP

  JOGG bereikt 17.000 Friese kinderen

  In Friesland zijn naar schatting 17.000 kinderen bereikt met de Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) aanpak. In totaal telt Friesland twaalf JOGG gemeenten, die de handen ineen slaan voor een gezond gewicht.

 • 1voedingenopvoedstijlFotolia

  'Opvoedstijl verzorgers bepalend voor overgewicht'

  Gedragsproblemen bij jonge kinderen vormen een risico voor overgewicht op latere leeftijd. Daarom kunnen interventies tegen overgewicht het beste gericht worden op de opvoedstijl van verzorgers.

Nieuws over Het Nieuwe Toezicht