Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Corina Hülsman – Stampen in de regen

In Frankrijk wordt het binnenkort verboden om miss-verkiezingen voor kinderen te organiseren. Met kinderen bedoelen we natuurlijk meisjes. Meisjes die opgemaakt als mini-volwassenen in borstloze bikini’s rond paraderen.
Blog Corina Hülsman - Stampen in de regen

Hoewel ik over het algemeen ben voor regulering in plaats van algehele verboden merk ik dat ik nu stilletjes aan het juichen ben. Geen jonge meisjes meer die bij wijze van competitie door volwassenen worden opgetut om door andere volwassenen te worden beoordeeld op hun uiterlijk. Geweldig!

Ook om te juichen is de belofte van de speelgoed gigant Toy’R’Us om geen gendermarketing meer toe te passen in Britse filialen. Geen winkelpaden meer die volledig gericht zijn op ‘lieve meisjes’ en ‘stoere jongens’. Gewoon speelgoed dat speelgoed is. Kinderen die kinderen zijn. Overigens heeft Toys’R’Us al eerder een marketingcampagne gevoerd waarbij in een kersteditie van de reclamefolder typische jongens- en meisjesrollen werden omgedraaid. Een jongetje dat de haren van de pop kamt. Een meisje dat met een draak boven een groot kasteel laat vliegen.


‘In gedachte zie ik de Franse kleuters tijdens een miss-verkiezing hun pumps uitschoppen, zich het glitter van hun gezichtje wassen en met de laarzen in de regen gaan stampen’

Het is dan misschien geen nieuws uit Nederland, maar het is hoopvol. Gelukkig zijn er echter ook in ons landje lichtpuntjes. Zo zoekt de Universiteit van Amsterdam een hoogleraar vaderschap. Iemand die zich gaat richten op de rol van de vader in het gezin en in de maatschappij. Teveel richten instanties zich nog op alleen moeders en zelfs onderzoeksdata over vaderschap is vaak afkomstig via de moeder. Eveneens bij de UvA wordt onderzoek gedaan naar het belang van mannen in de kinderopvang. Nu staat het voor mij persoonlijk buiten kijf dat dit belang er absoluut is en dat sowieso mensen het beroep zouden moeten kiezen dat ze zelf graag willen, los van wat ‘men’ daarvan vindt.

Bij ons noemen we de mensen die op de groep werken in ieder geval al gewoon ‘pedagogisch medewerker’ in plaats van ‘leidster’.  Genderneutraal én met een goede nadruk op de pedagogische kwaliteit.

Doorbreken die rolpatronen. In gedachte zie ik de Franse kleuters tijdens een miss-verkiezing hun pumps uitschoppen, zich het glitter van hun gezichtje wassen en met de laarzen in de regen gaan stampen. Hup dat keurslijf uit! Bevrijding!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.