Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Corina Hülsman - Echte kwaliteit

Corina Hülsman - Echte kwaliteit

 

Over een paar weken wordt de interne audit gehouden. Met een groepje collega's gaan we op vestigingen en bij afdelingen kijken of ons kwaliteitssysteem goed werkt in de praktijk. Om vestigingen een beetje te helpen gaan we soms van te voren even langs om uit te leggen wat de procedure is. Zo was ik van de week een middagje bij een vestiging van 't Olifantje, waar KinderRijk vorig jaar mee gefuseerd is. Voor deze vestiging zijn audits nieuw, dus is het wat spannender voor iedereen.

Ik bezoek een peutergroep en begroet de medewerkers Lieke en Annelies. Ik stel wat vragen over werkinstructies, mappen en regels. Het is in de middag en de slapertjes komen net uit bed.  Een jongetje komt met een wazige blik en piekerige haartjes van het zweet tegen Annelies aanhangen. Ze voelt aan zijn voorhoofd en geeft hem een knuffel. "Tijmen is niet helemaal lekker", zegt ze, "zo even de ouders bellen". Ze helpt hem met aankleden. Op halve kracht steekt hij om de beurt armpjes en beentjes in de juiste gaten. Als hij klaar is begint zijn onderlip te trillen. Met zijn knuistjes veegt hij een warme traan uit zijn ogen. "Ga maar vast aan tafel bij Lieke zitten lieverd", zegt Annelies, "dan ga ik even voor je bellen". Tegen mij zegt ze verontschuldigend, "sorry, maak je geen zorgen over de audit hoor, we hebben alles op orde. Ik moet nu even gaan bellen".

'Als hij klaar is begint zijn onderlip te trillen. Met zijn knuistjes veegt hij een warme traan uit zijn ogen'

Uiteraard gaat dat voor en eigenlijk weet ik ook al wel genoeg. Terwijl ik mijn jas aantrek hoor ik haar telefoneren. "Ja... nee... precies. Fijn dat u hem komt ophalen. Ja voor hem is er zo niks aan op de groep ook. Fijn. Ik ga het hem vertellen, tot straks!".

Ik groet de groep nog even voordat ik weg ga. Ze zitten aan tafel, de patiënt inmiddels lekker bij Annelies op schoot. Ze heeft stevig een arm om hem heengeslagen terwijl ze met haar andere hand een bordje fruit laat rondgaan. Tja, dat is óók kwaliteit... en het soort dat moeilijk terug te vinden is in mijn regeltjes.

Corina Hülsman

Kwaliteitsmedewerker KinderRijk
Bekijk profiel

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Denise Jongenelis

  In 1997 ben ik begonnen als groepsleidster binnen de kinderopvang, wat later de naam 'pedagogisch medewerker zou worden.
  Met zo veel liefde en plezier doe ik mijn werk waar voor ik dit bewust heb gekozen: Liefde en geborgenheid geven aan de kinderen, een tweede thuis. Voor de ouders altijd klaar staan voor opvoedkundig advies, en ze bij staan in het hele proces van het ouderschap. Ze zijn welkom zowel met een lach als een traan!
  Veel mensen hebben niet in de gaten hoe veelomvattend dit werk is, maar dat geeft ook niet.
  In 2005 werd ik zelfstandig ondernemer en startte ik mijn eigen kinderdagveblijf op.
  Wat loop ik tegen veel beleidsregels en geneuzel en papierwerk aan zeg... Dat geeft stiekem veel extra stress en zorgen.
  Regels zijn nodig en ik begrijp het belang daar van.
  Maar wat ik mis....zijn tijdens controles van de GGD een afvinklijst voor de sfeer op de groep, onze liefdevolle manier van omgaan met de kinderen en het plezier dat we er aan beleven...
  Die nadruk ligt zo op alle documenten...
  Waarop ik een keer zei: Als je nu een cijfer moest geven voor het gevoel als je hier rond loopt?
  Met een warme glimlach zei de inspecteur: Dan voel ik meteen dat hier met veel passie en liefde wordt gewerkt en is het een dikke 9....
  Maar daar staan geen kolommen voor in t inspectierapport....
  I know...zoooooo jammer ;-)

 • no-profile-image

  gerrite krijtenberg

  Heerlijk om dit te lezen,
  Daar gaat het toch om?
  Er voor het kind zijn?
  Een gevoel van vertrouwen en veiligheid?
  Vindt ik nog steeds belangrijker dan al die regeltjes die er steeds meer komen. Natuurlijk zijn ze ook nodig, maar dit is toch ons werk. ER ZIJN VOOR HET KIND

 • no-profile-image

  Donatella Scano

  Het is heel fijn om te merken dat ook dat soort kwaliteit gewaardeerd wordt. Prachtig artikel!

Of registreer je om te kunnen reageren.