Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Bart de Koning - Natuur op Kinderdagverblijf Het Stokpaardje

Bart de Koning - Natuur op Kinderdagverblijf Het Stokpaardje

 

De dames van kinderdagverblijf het Stokpaardje hadden mij uitgenodigd om zich te laten inspireren met natuuractiviteiten voor peuters. Uiteraard wilde ik dit graag doen. En zo ging ik twee avonden op pad met Nel (de eigenaresse) en zes medewerkers: de natuur in.

Het Stokpaardje ligt prachtig in het buitengebied van Bakkum (vlakbij Castricum) aan de rand van de duinen. Het ligt vast aan een stal met paarden, opa heeft er een moestuin, en de peuters hebben er zelf ook een. De tuin is nog een beetje steriel. Maar dat komt ook omdat ze pas een jaar bezig zijn met het kinderdagverblijf.

'We keerden boomstammen om op zoek naar pissebedden en duizendpoten'

Als je het kinderdagverblijf verlaat, roepen de kieviten en de grutto's je tegemoet. Langs een stil weggetje loop je zo de weilanden in, vol met bloemen, knotwilgen en braamstruiken. We vonden er allemaal beestjes: slakken, rupsen, sprinkhanen. In het voorjaar kunnen de peuters met de boer naar de pas geboren lammetjes of met een vogelaar naar de weidevogels kijken. Ik heb verteld dat herhaling goed is, en dat er in elk seizoen en bij elk weertype wat anders te ontdekken is.

Iets verder dan de polder (maar toch maar 15 minuten lopen) vind je de duinen en het bos. Daar zijn weer andere dingen te ontdekken. We gingen speerwerpen met takken. 'Waarom heb ik dat zelf niet bedacht?' verzuchtte een medewerkster. We keerden boomstammen om op zoek naar pissebedden en duizendpoten. Tenslotte vonden we een klimboom, waar de peuters heerlijk kunnen klimmen en klauteren. De beestjes namen we mee om een beestjesbak mee in te richten. Niet teveel, zodat de peuters zelf ook nog wat te doen hadden.

Samengevat kwam het er op neer:
* Ga veel naar buiten met de kinderen.
* Herhaling is goed, laat de kinderen wennen aan de natuur.
* (voor)doen is beter dan erover praten. Rennen, klimmen, koprollen is ook natuurbeleving.
* Maar praten is ook belangrijk: benoem wat je ziet, hoort en ruikt, laat de kinderen er ook over praten.
* Haal de natuur naar binnen.
* Lees Rupsje Nooitgenoeg (e.a.) nadat je een rups hebt gevonden. Niet andersom.

Wil je ook inspiratie krijgen in de natuur rondom jouw kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of bso? Informeer naar de mogelijkheden: bart@natuureducatie.com

Bart de Koning

12 reacties

 • no-profile-image

  Jans

  Hallo Bart de Koning,

  Voor school hebben wij een opdracht om een natuuractiviteit te doen met de kinderen van stage. Ik heb op je blogs gekeken en vond dit erg inspirerend.
  Mijn idee is om met de kinderen buiten bladeren te gaan zoeken en deze later te gaan gebruiken in een activiteit. Zo neem je de natuur mee naar binnen. Binnen gaan de kinderen een egeltje beplakken met bruin papier. Onder de egel plakken we de blaadjes van buiten zodat het net lijkt of het egeltje op echte blaadjes loopt.

  Bedankt voor je inspiratie!

  Groetjes Jans

 • no-profile-image

  S v D

  Hoi Bart,

  Super leuke activiteiten en ideeën, ik zelf vind het ook heel leuk om activiteiten te doen met kinderen die te maken hebben met natuur. Van groot naar klein, lekker samen door de bladeren wandelen of diertjes vangen en bekijken. Of een mooie natuur tafel maken.
  Ik heb weer wat ideetjes op kunnen doen via jou, dankjewel!

  Groetjes

 • no-profile-image

  Shelly

  Hoi Bart,
  Ik loop stage op een BSO. Ik moest voor deze doelgroep een natuuractiviteit bedenken. Ik heb ervoor gekozen om heksen te maken van een pollepel. Ik heb erg veel gehad aan de ideeën en tips die jij hebt gegeven op deze site. Ik zal ze in de toekomst zeker gaan gebruiken.
  Groetjes Shelly

 • no-profile-image

  L

  Voor school moeten wij een natuuractiviteit verzinnen en deze op stage gaan uitvoeren. Ik keek op het forum van Bart en vond er veel leuke ideeen op. Bart reageerde ook heel snel op mijn vraag. Zodat ik snel verder kon met mijn uitwerking van mijn natuuractiviteit.
  Snel en goed geholpen!

 • no-profile-image

  M C

  Hallo,

  Als herfst activiteit vind ik het leuk om met de kinderen een slinger te maken van bladeren. De bladeren ga ik zelf met de kinderen buiten zoeken zodat ik samen met de kinderen een slinger kan maken.
  Misschien een leuk idee voor andere leidsters!

  Groetjes,

 • no-profile-image

  Judith

  Hallo,
  Ik moet een herfstactiviteit bedenken voor de BSO met de leeftijd 8 tot 12 jaar. Ik weet niet goed wat ik voor hun moet bedenken omdat ik denk dat ze wat er op de site staat niet meer leuk vinden. Heeft u misschien een idee of een tip?

  Alvast bedankt,
  Groetjes Judith

 • no-profile-image

  Ik ga met de kinderen van de BSO een herfsttafel maken. Mijn doel is dat de kinderen zoveel mogelijk ook zelf kunnen ontdekken en zelfstandig bezig kunnen zijn, ik ga met de kinderen in het park op zoek naar spullen voor op de herfst tafel, zo zien zij zelf wat er in de natuur is te zien.

 • no-profile-image

  Christy

  Hoi Bart,

  Ik loop stage op een babygroep en ik vond het erg lastig om daarvoor een natuuractiviteit te bedenken. Ik heb uiteindelijk gekozen voor spinnetjes maken met de baby's. Ik heb dit gedaan doormiddel van te stempelen met hun handjes. Je verft het handje zwart en stempelt het 2 keer op een vel papier. Je maakt daarna zelf oogjes erop en een mondje en maakt een spinnenweb erbij.

  Ik vond jou tips en ideeën ook erg leuk, misschien voor de volgende keer!

  Groetjes Christy

 • no-profile-image

  C V

  Hallo,
  Wat een ontzettend leuk forum. Enorm veel leuke ideeen! Zelf heb ik ook nog een leuk idee dat geschikt is voor de kinderen op de kinderopvang/bso. Voor in de herfts is het erg leuk om vetbolletjes te maken. Je kunt dit aanpassen op nivo van de kinderen. De kleine kinderen help je veel mee. De grotere kunnen zelf al een hoop doen, en bv. apartere vormen gebruiken. Gebruik ongezout en ongebruikt frituurvet, het andere deel zadenmengsel. Laat het frituurvet in een pan smelten en voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe. Giet de warme brij in een vorm, leg na het gieten een stevige katoenen draad in de vorm. Als de bollen hard zijn geworden kun je de vorm verwijderen en de bollen buiten ophangen.

 • no-profile-image

  S

  Ik had informatie gevraagd aan Bart over een activiteit met baby's. Hij kon me hier niet mee helpen maar verwees me door naar een andere site, http://www.dekleinetuinman.nl. Hierop heb ik gekeken en heb nu erg leuke ideeën voor activiteiten.
  Bedankt voor de tip!

 • no-profile-image

  Mandy

  Een leuke tip op het gebied van natuuractiviteit is een bezoekje brengen aan kinderboerderij het Rijtven te Deurne. Dit is een kinderboerderij waar verstandelijke en lichamelijke gehandicapten de dieren verzorgen. Naast een kinderboerderij heb je ook een hele leuke speeltuin waar kinderen zich echt leuk kunnen vermaken. Een echte aanrader dus!!!!

 • no-profile-image

  M

  We kregen als schoolopdracht de opdracht om op je bpv een natuuractiviteit te houden. Ik ging vanalles bedenken maar vond niks goed genoeg, zo kwam ik op de site van kindvangtotaal en uiteindelijk op u blogs.
  Ik vind het een goed iniatief van het kinderdagverblijf om samen met u op pad te gaan. En te ontdekken wat er allemaal in de natuur gebeurt en mogelijk is. en hoe simpel kan het zijn speerwerpen met stokken..
  Bedankt!

Of registreer je om te kunnen reageren.