Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

Middagsymposium Hoogsensitieve kinderen herkennen en begeleiden

Soesterberg
268 Kinderdagverblijf, Bso/Brede school, Management

Details evenement

28 september 2016
13:00 uur
Soesterberg
SaHa Communicatie
079 - 889 07 54
175 euro. Collega's van dezelfde organisatie krijgen korting.

Geschat wordt dat ongeveer 15-20% van de kinderen hoogsensitief is. Hoogsensitieve kinderen hebben veel empathie, oog voor het grotere geheel, en kunnen intens genieten van muziek of natuur. Ze nemen ook veel en gedetailleerd waar en zijn extreem gericht op de buitenwereld. Dit extreem waarnemen, betekent dat hoogsensitieve kinderen de hele dag 'aan' staan en gemakkelijk overweldigd raken door prikkels.

Overprikkeling kan op de korte termijn effect hebben op schoolprestaties en sociale interactie, door bijvoorbeeld faalangst. Structurele overprikkeling kan leiden tot lichamelijke klachten of burn-out. Daarom is het van belang om hoogsensitiviteit op tijd te herkennen en verwarring met AD(H)D uit te sluiten.

Deze middag leert u wat de kenmerken en verschillende vormen van hooggevoeligheid zijn en wat het effect is op het kind en het gezin. Daarnaast krijgt u praktische tips om deze kinderen te begeleiden en zelf te leren omgaan met prikkels en emoties.

Uw sprekers

- Annek Tol is auteur van het boek ‘Hoogsensitiviteit professioneel gezien’, counselor en trainer van HSP en leidt professionals op in het herkennen en begeleiden van HSP in de hulpverlening

- Henk-Jan van der Veen is medeoprichter van het Landelijk informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen (LiHSK)

- Sylvia van Zoeren is o.a. auteur van het boek De zintuigenboom en ontwikkelaar van de cursus 'Ik ben Oké' voor sensitieve kinderen, daarnaast is zij oprichter van de Stichting Wijze Ouders en trainer voor platform Sensikids

Doelgroep

Leerkrachten en docenten in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs, remedial teachers, medewerkers van kinderopvang, jeugdartsen en -verpleegkundigen, jeugdhulpverleners, medewerkers van Jeugdzorg en Jeugdbescherming, pedagogisch medewerkers, orthopedagogen, maatschappelijk werkers, en medewerkers van Veilig Thuis en CJG.