Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

BKK studiedag Spel en spelen

Nieuwe Buitensociëteit, Stationsplein, Zwolle
76 Kinderdagverblijf, Bso/Brede school, Peuterspeelzaal, Gastouderopvang

Details evenement

18 november 2016
09:00 uur
Nieuwe Buitensociëteit, Stationsplein, Zwolle
Stichting BKK
29 euro voor pm'ers en gastouders en 55 euro voor overige bezoekers
De leeftijd van nul tot zes jaar is bij uitstek de periode in de ontwikkeling van het kind waarbij spelen centraal staat. Pedagogisch medewerkers van peuterspeelzalen, kindercentra en gastouders weten dit als geen ander; de kracht in de ontwikkeling van een kind zit in spelend leren. Als pedagogisch medewerker maak je het verschil! Jouw kennis en ervaring gebruik je om het kind verder te helpen in zijn ontwikkeling. Je ziet kinderen spelen, ziet dat ze opgaan in spel en dat ze in hun spel nieuwe mogelijkheden zien en nieuwe handelingen leren. Ze ontdekken, oefenen en leren iets nieuws.

In het ochtenddeel van de studiedag krijg je uitleg over het belang van spel en hoe je spel doelgericht in kan zetten. Want met jouw kennis over spel kan je bewust de ontwikkeling van het jonge kind ondersteunen. De uitdaging is om spel en spelen te zien als een manier waarop activiteiten uitgevoerd worden en hoe een kind daardoor al spelend leert. Meer informatie over de sprekers vind je hier.

Tijdens het middagdeel kan je jouw ervaringen met je collega’s delen. Het biedt je een frisse blik op je eigen praktijk. Wat kan je nog over je eigen handelen leren? Het delen van ervaringen biedt ook de kans om nu eens bij een ander te kijken. Hoe zetten jouw collega’s bij andere organisaties spel in bij de ontwikkeling van het kind en hoe kijken zij naar spelend leren? Hier kan je voor jezelf een leermoment uit halen en toepassen in de praktijk in jouw eigen organisatie. De praktijkvoorbeelden gaan over binnen- en buitenspel, maar ook hoe je tijdens de dagelijkse (zorg)momenten aandacht kunt besteden aan spel. De praktijkvoorbeelden bekijken we aan de hand van vijf kijkvragen: 1) Wat zie je op de foto/film?; 2) Wat doet het kind/kinderen?; 3) Wat doet de pedagogisch medewerker(s)?; 4) Hoe zou deze situatie een vervolg kunnen hebben?; 5) Wat zou de pedagogisch medewerker anders kunnen doen?.

Kijk de komende tijd nog eens goed naar het spel bij kinderen. Spel is namelijk overal. Het zijn activiteiten waarbij niet vooraf is bedacht of vastgelegd wat er gaat gebeuren, maar die momenten waarop een kind betrokken is en plezier heeft.

Bekijk het programma hier >>