Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

Het herkennen van en handelen bij Münchhausen by Proxy (PCF)

Soesterberg
239 Kinderdagverblijf, Bso/Brede school, Management

Details evenement

06 oktober 2016
09:00 uur
Soesterberg
SaHa Communicatie
079 889 07 54
295 euro. Collega's van dezelfde organisatie krijgen korting.

Münchhausen by Proxy is een ernstige vorm van kindermishandeling die bijzonder moeilijk te herkennen is. Jaarlijks worden tientallen, maar waarschijnlijk meer, kinderen slachtoffer van PCF. Medisch professionals die deze kinderen zien, zijn vaak vooral gericht op het genezen van de klachten en hebben niet, of te laat, door dat deze klachten worden gemanipuleerd. Kinderen worden thuis gehouden van school, raken geïsoleerd van leeftijdsgenoten en gaan vaak een langdurig medisch onderzoekstraject in zonder dat een oorzaak wordt gevonden.

Vroegtijdig signaleren, op scholen, kinderopvang, door jeugdartsen of leerplichtambtenaren is cruciaal voor de veiligheid van deze kinderen! Daarom vertellen experts uit verschillende disciplines u tijdens deze studiedag wat signalen zijn en wat u concreet kunt doen als u het vermoeden heeft dat er sprake is van PCF.

Naast casuïstiekbespreking gaan we onder meer in op de communicatie met kinderen en hun veiligheid: is contact met de ouder(s) nog mogelijk, en zoja, onder welke voorwaarden? U hoort bovendien uit eerste hand wat slachtoffers hebben ervaren en welke tips zij voor u hebben om (eerder) in te grijpen.

Met medewerking van onder meer Rian Teeuw (AMC / Emma Kinderziekenhuis), Patries Worm (Veilig Thuis Gelderland) en Anne-Marie Raat (Veilig Thuis Utrecht)

Doelgroep

De doelgroep is multidisciplinair omdat juist het contact en samenwerken met ketenpartners van groot belang is bij PCF. U ontmoet dan ook professionals die kindermishandeling kunnen signaleren, professionals die slachtoffers behandelen en begeleiden, professionals die onderzoek doen naar de veiligheid van kinderen en professionals die besluiten moeten nemen inzake hun veiligheid.