Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Agenda

Minisymposium 'De ontwikkeling van taal en spraak, een bijzonder verhaal'

Het gebouw van Kentalis De Voorde, Rijswijk
539 Kinderdagverblijf, Bso/Brede school, Peuterspeelzaal, Stagiaires, Management

Details evenement

10 juni 2015
16:00 uur
Het gebouw van Kentalis De Voorde, Rijswijk
Kentalis
info@kentalis.nl
0800 53 68 25 47 / 073 558 89 30
Kentalis biedt nu ook in Rijswijk behandeling aan peuters, kleuters en kinderen, die moeite hebben met praten en taal. Zij hebben een taalontwikkelingsstoornis (TOS).Ter gelegenheid van de opening van de groepen vroegbehandeling en naschoolse behandeling, en het 225-jarig bestaan van Koninklijke Kentalis, wordt woensdag 10 juni in Rijswijk het mini-symposium 'De ontwikkeling van taal en spraak, een bijzonder verhaal' gehouden.
Tijdens dit mini-symposium praten wij u bij over de ontwikkelingen op het gebied van spraak, taal en communicatie. 

Na een lezing over de symptomen en behandeling van taalontwikkelingsstoornissen (TOS) en het verhaal van Matthanja Nuhaan (moeder van Sam) over haar ervaringen in de praktijk, kunt u een keuze maken uit vier workshops.

Programma
16.00 uur Inloop
16.15 uur Opening en welkomstwoord door Mark Hiddema, Regiodirecteur 
16.30 uur Lezing over de symptomen en behandeling van taalontwikkelingstoornissen (TOS)  door Ellen Burger, Orthopedagoog en het verhaal van Matthanja Nuhaan (moeder van Sam) over haar ervaringen uit de praktijk.
17.15 uur Buffet
18.15 uur 1e sessie van vier workshops
19.15 uur 2e sessie van vier workshops
20.00 uur Afsluiting 

Workshops
Workshop 1 - Floorplay door Judith Hoevenaars

Floorplay, is een op spel gebaseerde methodiek, waarbij rekening wordt gehouden met de interesse en ontwikkeling van het kind. Er wordt een wederkerige interactie aangegaan met het kind om het op die manier te volgen en met kleine stapjes verder te brengen. De methodiek geeft de ouders en pedagogisch werkers handvatten om tijdens spel de ontwikkeling van het kind te stimuleren. 

Workshop 2 - Meertaligheid door Femke Sobieraj

In deze workshop worden recente inzichten over de taalontwikkeling bij kinderen in een meertalige context besproken en wordt er achtergrondinformatie gegeven over taalstoornissen bij meertalige kinderen. Daarnaast komt het intensieve onderzoeksproces bij tweetalige kinderen om zo een juiste diagnose te kunnen stellen aan bod. Vervolgens zal er een vertaalslag richting de praktijk worden gemaakt.

Workshop 3 - Naschoolse groepsbehandeling maakt kinderen met TOS communicatief en sociaal-emotioneel sterker door Annelies van Cooten en Lieke Kuipers 

Naschoolse groepsbehandeling is bedoeld voor kinderen met TOS in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar die vastlopen op sociaal-emotioneel gebied. Het kind leert nieuwe vaardigheden en kan deze in de (veilige) groep, op school en thuis toepassen en oefenen. Ouderbegeleiding is daarbij onderdeel van de behandeling. In de groep wordt het kind steeds uitgedaagd om beter te communiceren. Hierdoor kan het kind beter omgaan met zijn emoties, rekening houden met anderen en samenspelen. We werken via thema’s aan de taalontwikkeling  en weerbaarheid van het kind.

Workshop 4 - Vroegbehandeling, voor jonge kinderen met TOS door Elfri Stoop

Tijdens deze workshop worden onder andere de volgende onderwerpen besproken:
Wat is vroegbehandeling? Voor wie is vroegbehandeling? Wat doen we en welke aanvullende behandelingen biedt Kentalis? Hoe komen kinderen bij de vroegbehandeling terecht? 

Aanmelden
U kunt zich voor twee workshops aanmelden. Per workshop is er een maximum aantal deelnemers van 20 personen. De sluitingstermijn van de inschrijving is op dinsdag 26 mei 2015.