Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet meldcode kindermishandeling aangenomen

Meldcode

De Tweede Kamer heeft de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling aangenomen. De verwachte inwerkingtreding is 1 juli 2013, maar het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Beroepskrachten in de kinderopvang, maar ook maatschappelijk werkers, leerkrachten, artsen en hulpverleners moeten verplicht een stappenplan hebben liggen waarin staat hoe ze omgaan met het signaleren en melden van kindermishandeling. Het melden van  gesignaleerde kindermishandeling bij het AMK moet voortaan gebeuren volgens dit stappenplan.

Cijfers
Jaarlijks worden ruim 100.000 kinderen en ruim 200.000 volwassenen mishandeld. Per klas wordt er gemiddeld één kind mishandeld. Schokkende cijfers, waar de wet hopelijk verandering in aanbrengt.

Dwangsom
Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn licht toe dat inspecties en gemeenten instellingen of zelfstandige beroepsbeoefenaren die geen code hanteren, een dwangsom kunnen opleggen of een aanwijzing geven. Volgens de staatssecretaris heeft een professional niets te vrezen van het tuchtrecht zolang hij de stappen van de code volgt en daarmee zorgvuldig handelt.

Ouderprotocol
In de Wet meldcode is een aantal moties opgenomen, waaronder het ouderprotocol. Dit laatste houdt in dat, wanneer een volwassen patiënt tekenen vertoont van verslaving, mishandeling of geestelijke verwarring, men nagaat of er kinderen in het spel zijn. In dat geval melden medewerkers, bijvoorbeeld uit de (geestelijke) gezondheidszorg hun signaal bij het AMK.

Naar de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling >>

ANP Photo, Koen van Weel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.