Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Toveren met fruit

Met fruit kun je de lekkerste gerechten maken. En je kunt er bovendien nog leuk mee spelen ook. Laat de kinderen heerlijk experimenteren met stukjes fruit en voeg gezonde ingrediënten toe zoals gesmolten donkere chocolade (hoog in anti-oxidanten), magere yoghurt en vezelrijke producten zoals muesli.
Toveren met fruit
Foto: ANP Photo, Cynthia Boll

Maak een appelschildpad

Moeilijk is het niet, deze appelschildpad. Je hebt nodig: appels, druiven, kaas en cocktailprikkers. Was de appels en snijd ze doormidden. Haal het klokhuis er uit. Maak de pootjes van blokjes kaas en bevestig ze met cocktailprikkers aan de onderkant van iedere appelhelft. Een witte of rode druif wordt als kop aan de voorkant geprikt.

Deze traktatie is alleen voor de oudere kinderen geschikt vanwege de appel. Jonge kinderen kunnen zich hierin verslikken.

 

Gebakken banaan met honing

Een zoete hap, die makkelijk te maken is. Je hebt nodig: bananen, een eetlepel zachte, bruine suiker, een citroen en enkele theelepels honing. Knip twee vierkanten van aluminiumfolie, groot genoeg om een banaan in te rollen. Leg een schoteltje en een rasp voor de citroen, een mesje, een citroenpers en een lepeltje klaar. Zet de oven op 225 ºC (de gasoven op 5) en denk aan ovenwantschoenen. Dit is dus duidelijk een activiteit die goed moet worden begeleid. Het ovenwerk wordt gedaan door de pedagogisch medewerker. Schil de bananen en leg op ieder stuk folie een banaan. Strooi de suiker erover.
Rasp een beetje citroenschil boven het schoteltje. Snijd de citroen dan doormidden en pers een helft uit. Strooi op elke banaan de helft van de citroenschil en sprenkel er ook een beetje sap overheen. Schep tot slot op iedere vrucht een theelepeltje honing. Rol de folie om de bananen heen en draai de uiteinden stevig dicht. Leg de pakjes in de oven en bak ze circa tien minuten.

 

Disco milkshake

Maak een swingende milkshake met fruit en glitterende discobolletjes. Nodig: aardbeien, citroen, sinaasappel, kiwi, banaan, een halve reep chocolade, een bolletje ijs, discobolletjes en een scheutje appelsap. Snijd het fruit in stukjes, pers de sinaasappel en citroen en doe dit in de blender. Smelt de chocola en het ijs enigszins en voeg dit toe. Een flinke scheut appelsap en dan even in de blender. Strooi vervolgens de discobolletjes erover.

 

Chocolade banaan

Een hele simpele en nog smakelijk ook. Snijd een banaan doormidden (niet in de lengte). Duw er een ijsstokje in. Doop de banaan dan in jus d'orange of gesmolten chocolade en sprenkel er nootjes of andere garnering over. Laat de banaan in de diepvries bevriezen. Een mooi én lekker ijsje.

 

Koekjes zonder bakken

Dit wordt gezellig: lekker knoeien met een koekje. Wrijf droge koekjes (zandkoekjes, biscuits of speculaasjes bijvoorbeeld) in een plastic zakje tot poeder. Snijd een banaan in schijfjes, doe de schijven in de zak en laat de kinderen schudden tot de schijfjes netjes bedekt zijn met kruimels. Je hebt dan al een koekje. Je kunt nog een stap verder gaan en de bananenschijfjes in gesmolten chocolade dopen en vervolgens invriezen.

 

Sinaasappelklontjes

Hoe maak je een glas water lekker? Met sinaasappelklontjes. Het is niet moeilijk. Neem een ijsblokjesvorm. Een gewone met vierkante blokjes voldoet, maar leuker is nog een bijzondere met bijvoorbeeld hartvormen of bloemvormen. Vul de vakjes met sinaasappelsap. Zet de vorm in de diepvries. Dit duurt minimaal twee uur. Als de blokjes bevroren zijn heb je een leuke en gezonde versiering van een glaasje water. Je kunt ook Roosvicee, druivensap of andere sappen invriezen.

Carla Overduin

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.