Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Emotiespel

Emotiespel
Foto: ANP Photo, Ilvy Njiokiktjien

Hoe krijg je emoties los bij kinderen? Bijvoorbeeld door het Emotiespel. Je kunt dit op een gepland tijdstip doen als activiteit, maar je kunt ook inspelen op een actuele situatie in de groep. Stel: Peter is heel boos, omdat een ander kind een stuk speelgoed heeft afgepakt. Hij loopt stampvoetend door de groep. Speel daar meteen op in door te zeggen: ‘Jongens, Peter is heel boos. Zullen we met elkaar even lekker heel boos zijn?’ De groep zal waarschijnlijk vol enthousiasme meedoen. Leg een stapel oude tijdschriften of telefoonboeken op tafel. Dan zet je een kookwekker, die je instelt op bijvoorbeeld vijf minuten. Spreek goed af: ‘Zodra ik “ja” zeg, gaan we lekker boos papier scheuren. Maar zodra de wekker gaat, stoppen we ermee en zijn we niet meer boos. Ook Peter is dan weer blij.’ Zet de wekker en ga grommend heel boos papier scheuren, de kinderen volgen vanzelf, want dit is leuk natuurlijk. Het papier mag alle kanten uit vliegen. Als de wekker gaat, plof je op de grond en kom je een minuutje bij. Dan is het tijd om vrolijk op te ruimen. Zing er een liedje bij.

Carla Overduin

Of registreer je om te kunnen reageren.