Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onduidelijkheid over terugwerkende kracht toeslag

Kinderopvangtoeslag

De regeling om kinderopvangtoeslag aan te vragen met terugwerkende kracht, is sinds 2012 aangescherpt. Ouders kunnen alleen nog een aanvraag doen voor dezelfde maand en de maand ervoor. Hierover ontstaat veel onduidelijkheid bij ouders.

Het consumentenprogramma Kassa besteedde onlangs opnieuw aandacht aan de maatregel. Maar de Belastingdienst laat op haar beurt weten dat niet alle informatie in dit programma klopt. Zo werd verteld dat ouders die voor 2011 hun kinderopvangtoeslag aanvroegen, die ook automatisch voor 2012 kregen. Dat is echter niet zo.

Aanvraagdatum 2011
Het is wel zo, dat een ouder voordeel kan hebben als hij of zij de aanvraag voor 2011 toentertijd in een vroeg stadium heeft gedaan. Een aanvraag voor de kinderopvangtoeslag over 2011 op bijvoorbeeld 2 maart 2012, betekent dat een ouder diezelfde datum kan aanhouden als het gaat om de aanvraag van kinderopvangtoeslag over 2012. Ook als hij dat pas doet op 1 april 2012, mag hij toeslag ontvangen vanaf dezelfde datum als in 2011.

BOinK
Gjalt Jellesma van BOinK is het niet eens met de maatregel om ouders nog maar een maand de tijd te geven om met terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag aan te vragen. In Kassa pleit hij voor minimaal drie maanden. ‘Juist deze doegroep met een baan en kinderen heeft weinig tijd over. Als je als ouder recht hebt op toeslag, waarom krijg je dan niet te de tijd om het aan te vragen?’

Ingewikkeld
De kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht is voor velen een ingewikkelde constructie en rekensom geworden. Dat er onduidelijkheid over bestaat, is dan ook niet zo gek. De Belastingdienst heeft op haar website een voorbeeld uitgewerkt om de aanvraagmogelijkheden uit te leggen. Bekijk het hier >>

Bron: de Belastingdienst
ANP Photo, Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. het zijn per definitie altijd de ouders geweest die het goed konden betalen, die de toeslag achteraf pas aanvroegen. Want ouders die de toeslag echt nodig hadden, zorgden wel dat ze die op tijd aangevraagd hadden. Wel terecht van de Belastingdienst dat ze dit gewijzigd hebben, vind ik. Er werd in het verleden regelmatig mee gefraudeerd, het was voor de Belastingdienst toch ook extra werk, en er was in het lopende jaar dus geen goed beeld wat er aan toeslag aangevraagd werd, want een groep ouders kwam een jaar later nog eens met een aanvraag.
    Mijn reactie op Gjalt Jellesma: doorgaans zijn vrouwen 9 maanden zwanger, en dan hebben ze nog 2-3 maanden verlof. Ze kunnen in die tijd toch wel een half uurtje vrij maken om op internet de toeslag aan te vragen, lijkt me!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.