Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Ruben Fukkink - Week van de opvoeding

Een folder van het Centrum voor Jeugd en Gezin viel in mijn bus en herinnerde mij eraan: 1 tot en met 7 oktober is de week van de opvoeding. Het is net als met moeder- en vaderdag: opvoeden doe je dagelijks, ook in de kinderopvang, maar deze week geven we daar wat meer aandacht aan. En het is dus al meer dan die ene dag voor moeder en vader.

De week begint goed voor de kinderopvang met de presentatie van het eerste wetenschappelijke onderzoek naar de pedagogische kwaliteit van de buitenschoolse opvang. Ook wordt die middag bij het ministerie van SZW de kwaliteitsmonitor voor de bso gepresenteerd. Dit is een mijlpaal voor de Nederlandse bso.

Zelf geef ik een lezing op 3 oktober over de stagiaire in de kinderopvang. De stagiaire, die pendelt tussen school en kinderdagverblijf, vormt de verbinding tussen kinderopvang en het beroepsonderwijs en deze verdient veel aandacht, zeker ook in deze week.

Als u na 7 oktober het toch te weinig vond, dan zie ik nog één andere mogelijkheid. Van 10 tot 12 oktober vindt namelijk het Europese congres over opvoedingsondersteuning plaats in Den Haag met de titel Think Parents! De workshop van de Bernard van Leer foundation over ‘early learning' is met name interessant voor ‘kinderopvangmensen'.

Tsja, wilt u daarna nog meer opvoeding? De Zweedse feministe en schrijfster Ellen Key riep in 1900 de nieuwe eeuw uit tot Eeuw van het Kind. Het jaar 2000 is net geweest, dus nu moeten we weer even wachten tot 2100. Dit geeft dus wat tijd om een passend thema te bedenken, maar daarna zitten we wel weer 5200 weken gebeiteld.

Marianne Velsink

2 reacties

  • no-profile-image

    Tendra.nl https://www.tendea.nl/kinderopvang

    Een goede opvoeding is van grote belang niet alleen voor het gezien maar ook wel voor de samenleving. Het zijn de kinderen die een goede opvoeding hebben genoten het land in de toekomst zullen dragen.

  • no-profile-image

    Elsie Sloot

    Wekelijks moment om tips voor je eigen opvoeding te krijgen http://bit.ly/UQh1dq

Of registreer je om te kunnen reageren.