Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Channah Zwiep – Out of the blue

‘Juf, is tongzoenen lekker?’ vraagt Dora, als alle kinderen aan tafel wat drinken. Damian kijkt op van zijn boterham. Ella en Mira giechelen. Je kijkt eens rond; je wilt best reageren, maar hoe?

Kinderen zijn nieuwsgierig naar seksualiteit. Zij willen weten hoe een baby uit de buik komt, wat verliefdheid of ‘neuken’ is. Jonge kinderen zijn hierin bovendien heel onbevangen; zij hebben nog geen besef van het taboe op seksualiteit. Vaak stellen zij hun vragen dan ook ‘out of the blue’. Terwijl jij nog nadenkt over het antwoord, spelen zij alweer verder. Toch is het belangrijk met kinderen te praten over seksualiteit. Dit draagt bij aan hun seksuele ontwikkeling. Natuurlijk is seksuele voorlichting allereerst de taak van ouders. Maar ook als pedagogisch medewerker kun je hieraan je steentje bijdragen.

Kinderen die zijn voorgelicht zijn vaak wat bewuster en mondiger. Zij herkennen daardoor makkelijker hun ‘wensen en grenzen’.

Door te praten over seksualiteit en lichamelijkheid neem je kinderen serieus. Zo kunnen zij hun kennis stapsgewijs opbouwen. Seksuele voorlichting is daarnaast van belang omdat het bijdraagt aan een open sfeer. Hiervan leren kinderen dat seksualiteit bespreekbaar en positief is. Praten is dus ook belangrijk als kinderen geen vragen stellen. Kinderen die zijn voorgelicht zijn vaak wat bewuster en mondiger. Zij herkennen daardoor makkelijker hun ‘wensen en grenzen’ op het gebied van lichamelijkheid en seksualiteit. Dit maakt hen gemiddeld ook wat weerbaarder als die worden overschreden.

Praten over seksualiteit is niet zo moeilijk. Probeer het gewoon eens! Gebruik hiervoor een alledaagse aanleiding: een zwangere collega, of kinderen die elkaar uitschelden voor homo. Vind je het lastig de juiste woorden te vinden? Vraag de kinderen eens of zijzelf het antwoord weten. Dan kun je hierop aansluiten. Of lees de kinderen een prentenboekje voor. Dat is bovendien ontspannend en gezellig. Denk ook eens aan de volgende punten:
• Geef positieve informatie
• Sluit aan op de leeftijd de kennis
• Houd je verhaal kort: 2-3 minuten
• Wees open en eerlijk
• Gebruik humor
• Benoem het lichaam (dus ook de geslachtsdelen)
• Bespreek gevoelens rondom seksualiteit
• Geef ook informatie als kinderen niets vragen

Het prentenboekje ‘Wat is seks?‘ (Channah Zwiep, 2011) geeft eerlijk antwoord op vragen van kinderen over lichamelijkheid en seksualiteit. Met vrolijke illustraties van Mirjam Visker.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.