Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sjoukje Andriessen – Gesprekken

Deze week heb ik in het hele land veel gesprekken gehad. Evaluatiegesprekken met vraag-en gastouders in Eemnes, Amsterdam en Hardenberg, maar ook intakegesprekken met nieuwe gastouders en vraagouders in o.a. Tilburg, Zutphen en Deventer.

Het voeren van evaluatie gesprekken doe je niet zomaar. Daar heb je toch bepaalde vaardigheden voor nodig die je al hebt of misschien nog moet bijleren. Vragen op de juiste manier stellen zodat ouders en gastouders je goed inzicht geven in hoe het gaat met de ontwikkeling van het kind. Hoe de gastouder deze ontwikkeling stimuleert. Voelt het kind zich thuis en veilig bij de gastouder en komen bijvoorbeeld de normen en waarden van de ouders en de gastouder overeen etc.

Gelukkig gaat het bij de meeste gezinnen tussen de ouders en gastouders goed, anders trekken ze vaak zelf al veel eerder aan de bel. Het voeren van die gesprekken waarbij de gastouders of ouders alles “goed” vinden gaan zijn vaak moeilijker inzichtelijk te krijgen dan gesprekken waarbij ouders of gastouders niet helemaal tevreden zijn. Het is dus de kunst om bij ouders of gastouders, die op elke vraag antwoorden dat het goed gaat, nou net die vragen te stellen dat je een goed inzicht krijgt in hoe het nu echt gaat bij de gastouder thuis.

Al doende leert men, zo hebben we laatst een leerzame cursus gesprekstechnieken gevolgd waarbij we mochten oefenen in het luisteren, samenvatten en doorvragen. Ideaal voor mij! Tussen het giebelen tijdens het oefenen van de casussen door hebben we toch geleerd hoe we nu het beste actief kunnen luisteren waardoor ouders doorvertellen. Hoe kun je het antwoord nu op de juiste manier samenvatten zodat ouders zich begrepen voelen en hoe kun je de juiste ‘doorvragen’ stellen (de open vragen) zodat ouders uitgebreider gaan vertellen en met voorbeelden komen zodat het voor jezelf ook inzichtelijk wordt.
Hoe merk je dat het kind zich thuis voelt bij de gastouder? Wat voor gedrag laat het kind zien als hij lekker in zijn vel zit? Welke lichamelijke ontwikkeling zie je bij het kind sinds de start van de opvang? Dit zijn voorbeelden van waar iemand niet alleen ‘het gaat goed’ op kan antwoorden.

Goed, dit was alweer mijn laatste weblog, ik vond het ontzettend leuk om inzicht te geven in mijn werkzaamheden als zorgcoördinator bij MedischGastOuder. Ik hoop dat jullie het net zo leuk vonden om mijn ervaringen te lezen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.