Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Sanne van der Mey - Hoe gaan we om met jongens op de bso?

Jongens in overvloed op onze bso. En zoals iedereen weet met jongens: ze zitten niet stil, plukken en trekken aan elkaar, houden niet van geijkte knutselwerkjes en zijn soms moeilijk te corrigeren.

Gelukkig hebben wij een sportklas waar onze bso jongens zich heerlijk kunnen uitleven.
Jammer genoeg mogen/kunnen onze jongens niet elke dag op de sportklas dus zitten zij ook wel op de ‘gewone ‘ groepen. En hier lopen we wel eens tegen het gedrag van onze mannen aan. Vandaar dat wij een workshop organiseerden: ‘hoe om te gaan met jongens op de bso?'

Deze workshop is gegeven door Maarten Willemse. Maarten zat zelf in de jeugdzorg en nu in het onderwijs en meent dat het problematisch is dat jongens niet meer door mannen worden opgevoed. ‘Op school hebben jongens al vaak een vrouw voor de klas en bij de opvang net zo. Als ze dan ook nog de pech hebben om in een één ouder gezin op te groeien bij de moeder is er nergens meer een mannelijk voorbeeld.'

Vandaar dat Maarten er voor pleit dat jongens anders aangepakt moeten worden dan meisjes. ‘Jongens leren door te onderzoeken, door het zelf mee te maken, dus niets preventief opvoeden', vindt hij. Daarnaast geeft hij ons veel tips om jongens aan te spreken. Dit varieert van veel bewegen, tot spreken in korte zinnen of werken met pictogrammen. Een hele inspirerend avond.

Menig collega besprak deze bevindingen met haar partner. Het leek wel of we de cursus ook op ons relationele vlak konden toepassen! ‘Mijn partner zegt altijd dat hij mij heus niet met opzet kwetst door de afwas niet te doen net wat Maarten zegt: ‘we' doen het niet expres!'
‘En mijn partner, het lijkt wel of hij nooit vooruitdenkt. Maar dat komt dus omdat zijn planvermogen nog niet helemaal ontwikkeld is!' Wat een inzichten hebben we toch verworven die avond. Nu nog even op de kinderen toepassen...

Marianne Velsink

5 reacties

 • no-profile-image

  Anouk Aafjes

  Hallo Sanne, wij zouden graag meer weten over deze de cursus van Maarten Willemse. Kun je me een adres, link of telefoonnummer mailen van deze meneer ? Alvast hartelijk dank
  Anouk

 • no-profile-image

  Dennis Grippeling

  Beste Lennie,

  Graag geef ik aan jullie een leuke en leerzame workshop. Ik heb heel veel ervaring met het werken in een vrouwenomgeving als man. Zowel in het onderwijs als in kinderdagverblijven. Kijk eens op www.mankindcentrum.nl Daar vind je meer informatie en anders kan je mij altijd mailen.

 • no-profile-image

  Hoi Sanne,

  Wij zijn ook op zoek naar zo`n workshop/cursus.
  Waar kan ik daar meer info over vinden?

  Groet,
  Lennie

 • no-profile-image

  Sanne van der Meij

  Ha Dennis!
  Jazeker dat ik jouw weblogs heb gelezen! De 'bso als roze vrouwenwereld', daar kan mijn mannelijke collega het zeker mee eens zijn denk ik! Omdat wij het als een 'probleem' zien dat we jongens inderdaad negatief benaderen hebben wij gekozen voor een workshop. Om leidsters bewust te maken van hun manier van omgaan met iets wat zij niet kennen. (jongensgedrag). Wij zijn op het moment erg bezig 'om anders te kijken'.
  Persoonlijk hoop ik dat 'onze' man het nog een hele tijd volhoudt op de bso.. Niet alleen is hij een spiegel voor ons maar wordt het ook een stuk gezelliger omdat de denigrerende opmerkingen over en weer gaan, zeker na de workshop... Zelfspot is een groot goed..

 • no-profile-image

  Dennis Grippeling

  Hoi Sanne, heb je ook mijn weblogverhaaltjes al eens gelezen. Helaas heb ik al weer een tijdje geleden noodgedwongen moeten stoppen met mijn werkzaamheden bij de kinderopvang. Hier heb ik ruim twee jaar met veel plezier gewerkt.
  Het klopt dat jongens anders zijn dan meisjes, gelukkig maar. Toch valt het mij iedere keer weer op dat negatieve eigenschappen worden toegeschreven aan jongens. En positieve karaktereigenschappen als typisch vrouwelijk worden neergezet. Maar wat dacht je van het buitensluiten van kinderen of gniepig roddelen onderling. Dat zijn typisch vrouwelijke karaktertrekken en eigenlijk veel erger dan een kussengevecht of rennen in de BSO.
  Er worden te veel bewegingsbeperkende maatregelen bedacht door leidsters omdat ze zich simpelweg niet kunnen identificeren met jongensgedrag. Helaas houdt geen man het langer dan twee jaar vol om te werken in een BSO met vrouwen die zich constant denigrerend uitlaten over mannengedrag beste Sanne. En de kinderen (jongens) in de BSO zijn daar nog het meest het slachtoffer van.

Of registreer je om te kunnen reageren.