Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de maand -januari

Activiteit van de maand -januari

Kunstig koud koken

Leeftijd: 2 tot 8 jaar

Eigenlijk is een mooi gerecht in een goed restaurant net een kunstwerkje. Als je een eenvoudige aanpak kiest, kun je dit ook met jonge kinderen doen. Kunstig koken. En om te zorgen dat de EHBO-trommel dicht kan blijven en niemand met verbrande vingertjes naar huis gaat, kiezen we voor ‘koud’ koken.

RECEPTEN

Fruittaart
Kies als basis een ronde cake, die je van tevoren hebt gebakken. Besmeer deze met een laagje plakkerig glazuur. Geef de kinderen dan allerlei stukjes fruit in mooie kleuren. Denk aan stukjes banaan, appel, mandarijn, aardbei en bessen. Hiermee mogen ze de hele taart bekleden.

Salade
Een mooie salade met allerlei kleuren groenten en fruit is ook net een kunstwerk. Leuk voor de lunch. Zet in het midden van de tafel bakken met ingrediënten neer. Fruit zoals aardbei, druiven, rozijnen, nootjes, stukjes paprika, blaadjes sla, selderijstengels, et cetera. Je kunt de ingrediënten voorsnijden, je kunt ook dingen kiezen die de kinderen zelf kunnen pellen (banaan) of breken (volkoren toast). Als alle bakjes zijn gevuld mogen de kinderen zelf hun salade samenstellen van veel kleurtjes.

Schrijven met chocolade
Het wordt al snel een bende, maar leuk is het: schrijven met chocola. Dat kan met chocoladesaus in een spuitbus. Kies voor pure chocoladesaus, dat is een stuk gezonder dan melkchocola of witte chocola. De ondergrond kan zijn: een bruine boterham met een beetje halvarine, een taart of een in de lengte doorgesneden banaan.

Bonbons maken
Smelt in een schaal op een pan met warm water een hoeveelheid chocola. Haal de schaal van de warmtebron en zet die op tafel.

Geef elk kind een paar hompjes marsepein, waarmee ze lekker mogen kneden. De bonbon mag een vierkantje worden, maar ook een hele gekke vorm. Dan wordt de vorm op een stokje geprikt en mag het kind die in de chocola dopen. De kinderen leggen de vormpjes op een bordje en kunnen er nog nootjes, sprinkels of gekleurde muisjes op strooien. Als het geheel afgekoeld is, is de bonbon een feit.

Kunstige sapblokjes
Het zijn net kleine kunstwerkjes, deze ijsklontjes. Neem een plastic vorm voor grote ijsklontjes en leg in elk plekje een druif, aardbei of bes. Giet er vruchtensap bij en zet de vorm een paar uur in de vriezer. Je hebt nu fruitige ijsblokjes. Leuk en lekker in een glas water. Voor de iets oudere kinderen kun je er eventueel voor het bevriezen nog een prikker in steken, dan krijg je een sapstokje. 

Gekke drankjes
Geef elk kind een glas water en zet wat bakjes met kleurstoffen op tafel. Liever niet de kant-en-klante chemische kleurstoffen, maar denk aan natuurlijker kleurstoffen zoals blauwe druivensap, roosvicé of drop. Laat de kinderen nu met een lepel een beetje druivensap in het water doen en zien hoe het verkleurt. Proeven hoort er natuurlijk ook bij.

Tips

Ø Bedenk dat koken vaak lekker knoeien is, dus waarschuw ouders van tevoren dat kinderen niet hun beste kleren aan moeten trekken.

Ø Maak het nét echt door de kinderen bovendien schorten te laten dragen en van tevoren een koksmuts te laten maken. De koksmuts is eenvoudig te maken. Neem een stevig vel wit papier en niet aan de bovenkant een rand van wit crêpepapier. Vouw het geheel dan rond tot een koker en niet het geheel vast. Je kunt het crêpe papier aan de bovenkant los laten ‘blousen’ of er een bolle vorm in brengen en vastnieten.

Ø Kies in de regel bij kookactiviteiten gezonde producten, zoals fruit, groenten, bruin brood en magere yoghurt. Bij wijze van uitzondering, voor een feestelijke gelegenheid is het prima om lekkere zoetigheid te maken.

Ø Je kunt een kookactiviteit ook doen vlak voor een speciale middag met de ouders, zodat de ouders mee kunnen komen eten.

 

 

 

 

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.