Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee cao’s: Hoe zit het nou?

CAO en stagevergoeding

Lang bestonden er twee cao’s. Dit zorgde voor veel verwarring in de kinderopvangsector. Bij de één kreeg je als stagiaire wel een stagevergoeding en bij de andere niet. Ook waren er verschillen in verlof, loonschalen en doorgroeimogelijkheden. Daar is een einde aan gekomen.

Of je nu BOL- of BBLstudent bent, ook jij als stagiaire krijgt te maken met een cao. 

Bekijk hier de stage-afspraken in de nieuwste cao Kinderopvang >>

BOL-studenten:
BOL studenten volgen een reguliere opleiding en lopen veel stage. belangrijk is dat je tijdens je stages altijd extra bent, zodat je tijd hebt om te leren. Daarmee wordt bedoeld dat je bovenformatief bent. Als dat niet zo is, moet je worden betaald voor de arbeid die je verricht.

Je mag af en toe betaald werken in de kinderopvang als je een opeldiing volgt die je na afronding de bevoegdheid geeft om te werken als pedagogisch medewerkers. Tijdens die uren wordt je betaald zoals een BBL-student betaald wordt. Als BOL stagaire in de kinderopvang heb je recht op stagevergoeding. Zie het kader rechts wat de hoogte is van de stagevergoeding.

BBL-studenten:
Als je een driejarige opleiding tot pedagogisch medewerker volgt, dan moet je werkgever voor het onderdeel beroepspraktijkvorming een baan aanbieden voor tenminste 20 uur per week. Als je alleen wordt ingezet in de bso, dan mag je een arbeidsovereenkomst van tenminste 12 uur worden aangeboden. Als je je opleiding binnen vier jaar afrondt, dan wordt jouw arbeidsovereenkomst omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (als je functioneren goed is natuurlijk!)
Je hebt als BBL’er evenveel recht op vakantie-uren als de werknemers die gediplomeerd zijn: 210 uur per jaar.

je inzetbaarheid op de groep loopt van 0 tot 100 procent en wordt vastgesteld op basis van informatie van jouw opleidings- praktijkbegeleider. vanafd e derde fase mag je voor 100 procent ingezet worden (in het derde leerjaar). Dan is er dus geen onderscheid meer tussen jou als BBL’er en de gediplomeerde pedagogisch medewerker.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.