Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Maria Loomans - Stagevergoeding

Stagevergoeding voor BOL stagiaires: is dat een goede beslissing???? In onze organisatie hebben wij altijd de mening gehad dat we leerlingen van de SPW 1, 2, en 3-opleiding goede begeleiding moeten geven zodat zij later prettige en goede werknemers cq pedagogische medewerkers zullen worden. Wij hebben daarom een praktijkopleider vrijgeroosterd voor minimaal 15 uur per week. Iedere stagiaire krijgt per twee weken maximaal een uur begeleiding van deze praktijkbegeleider. Alle werkbegeleiders hebben een opleiding gevolgd bij de OVDB om de stagiaires goed te kunnen begeleiden.
Onze organisatie heeft totaal 8 groepen. Bijna iedere dag heeft iedere groep een stagiaire. De helpende welzijn stagiaires hebben veel begeleiding nodig. Maar dat kan als resultaat hebben dat ze doorgaan met de opleiding en uiteindelijk leidster cq pedagogisch medewerker worden. Stagiaires staan bij ons altijd boventallig op de groep. Kunnen wij dit beleid nu voortzetten als wij de nieuwe CAO-eis volgen en iedere stagiaire een bijdrage gaan geven? Dit jaar € 100 en volgend jaar € 150,- Wij denken van niet. Het wordt een dure kostenpost en we moeten keuzes gaan maken. We zullen veel minder stagiaires aannemen en zeker geen helpende welzijn stagiaires. Jammer, want juist deze leerlingen moeten veel kansen krijgen. Wij begrijpen niet goed waarom deze onverwachte maatregel in de CAO is opgenomen. We hoorden zeggen dat leerlingen dan meer gemotiveerd zijn om in de kinderopvang te gaan werken. Wij vinden dit een oneigenlijke motivatie. Kiezen voor werken bij en met kinderen is een betere motivatie. Let wel: wij willen investeren in toekomstige leidsters maar dit besluit is volgens ons niet goed. Wij vragen ons af of dit goed doorgesproken is met het werkveld en het onderwijs zelf. In andere sectoren lijkt dat door betaalde stage van BOL-leerlingen, het aanbod aan stageplekken terug gaat lopen en is dat nu wat wij met elkaar nastreven????

marike

Eén reactie

  • no-profile-image

    Er is nog een punt waar je tegenaan kunt lopen en dat is samenwerken met de werkvelden 'onderwijs' en 'welzijn'. In een brede school waarin basisonderwijs, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf een plekje vinden zijn we bezig om een leerafdeling op te richten voor MBO stagiaires. Nu de betaalde stage in de cao kinderopvang een feit is, moet het dagverblijf afhaken omdat je het niet kunt maken de ene stagiaire in een groep wel uit te betalen en alle anderen niet. Dit houdt in dat ons streven om voor alle kinderen - dus ook die van het kdv - de doorgaande lijn te bevorderen en iedereen te betrekken in de activiteiten, we nu noodgedwongen een groep moeten buitensluiten.
    En dan kan de heer Hoogendam zeggen dat iedereen een betaalde stage moet krijgen, maar dat is nog niet aan de orde. De school geeft trouwens aan dan andere keuzes te maken. Kortom: wij betreuren deze maatregel!

    Elly Aalbrecht
    's-Gravenzandse Kinderopvang Stichting

Of registreer je om te kunnen reageren.